Home > Zdravlje > Konvencionalni i alternativni načini lečenja diskus hernije

Konvencionalni i alternativni načini lečenja diskus hernije

masaza-ledja

Diskus hernija, također poznata kao prolaps diska, je stanje koje se javlja kada se međupršljenski disk pomeri između dva kičmena pršljena i pritisne na živac ili kičmenu moždinu.

Diskus hernija može se javiti na bilo kojem delu kičme, ali najčešće se pojavljuje na vratnom delu kičme ili lumbalnom delu kičme. To može uzrokovati simptome kao što su bol u rukama ili nogama, utrnulost i slabost u tim područjima.

Konvencionalni tretmani diskus hernije

Konvencionalni tretmani diskus hernije obično uključuju kombinaciju lekova, fizikalne terapije, nošenje korseta za podršku, injekcija kortikosteroida i, u nekim slučajevima, hirurški zahvat. Evo nekoliko uobičajenih tretmana koji se koriste za ublažavanje simptoma diskus hernije:

Lečenje analgeticima

Lekovi protiv bolova, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) ili opioidi, često se koriste za ublažavanje bola povezanog sa diskus hernijom. Ovi lekovi mogu smanjiti upalu i olakšati simptome, ali imaju i određene nuspojave koje treba uzeti u obzir.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može biti veoma korisna u lečenju diskus hernije. Ova terapija obično uključuje vežbe istezanja, jačanje mišića leđa i stomaka, kao i tehnike za poboljšanje fleksibilnosti kičme. Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju bola, poboljšanju pokretljivosti i sprečavanju povratka simptoma.

Korseti za podršku

Nošenje korseta za podršku može pružiti stabilnost i ublažiti pritisak na diskus herniju. Ove nosive naprave mogu pomoći u održavanju pravilnog položaja kičme i smanjenju opterećenja na oštećene diskove. Međutim, korseti za podršku treba koristiti samo pod nadzorom stručnjaka i ne smeju se nositi tokom dužeg vremenskog perioda.

Injekcije kortikosteroida

Injekcije kortikosteroida mogu se koristiti za ublažavanje upale u području herniranih diskova i smanjenje bola. Ove injekcije se obično primenjuju između pršljenova (epiduralne injekcije) ili direktno u zahvaćeni disk. Injekcije kortikosteroida mogu pružiti privremeno olakšanje simptoma, ali njihovi efekti mogu biti privremeni.

Hirurški zahvat

Hirurški zahvat se obično preporučuje samo u slučajevima kada su konvencionalni tretmani neuspešni ili kada postoji ozbiljna oštećenja nervnih struktura. Različite procedure se mogu koristiti za uklanjanje herniranog diska i olakšavanje simptoma. Hirurški zahvat može biti vrlo efikasan u lečenju diskus hernije, ali nosi određeni rizik i zahteva oporavak.

Alternativni tretmani diskus hernije

Pored konvencionalnih tretmana, postoje i alternativne terapije koje se mogu koristiti za ublažavanje simptoma diskus hernije. Ove terapije se često kombinuju sa konvencionalnim tretmanima i mogu biti korisne u određenim slučajevima. Evo nekoliko alternativnih tretmana koji se često koriste kod diskus hernije:

Akupunktura

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja podrazumeva ubadanje tanke igle na određene tačke tela radi ublažavanja bola i upale. Akupunktura se može koristiti za ublažavanje simptoma diskus hernije i poboljšanje cirkulacije i oporavka tkiva.

Masaža

Masaža može pomoći u smanjenju bola i opuštanju mišića povezanih sa diskus hernijom. Profesionalna masaža može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti upalu i olakšati napetost mišića. Važno je da se masaža izvodi od strane stručnog terapeuta koji je upućen u lečenje diskus hernije.

Kiropraktika

Kiropraktika je zdravstvena disciplina koja se fokusira na dijagnozu, lečenje i prevenciju poremećaja mišićno-skeletnog sistema, uključujući diskus herniju. Kiropraktičari koriste manualne tehnike, kao što je manipulacija kičme, kako bi pomerili zglobne površine i ublažili pritisak na diskus hernije. Ova terapija može pomoći u smanjenju bola i poboljšanju pokretljivosti.

Prirodni suplementi

Neki prirodni suplementi, kao što su glukozamin, hondroitin i omega-3 masne kiseline, mogu se koristiti kao podrška u lečenju diskus hernije. Ovi suplementi mogu pomoći u smanjenju upale, jačanju hrskavice i poboljšanju zdravlja kičme. Pre upotrebe suplemenata, treba se konsultovati sa lekarom.

Vežbe istezanja

Vežbe istezanja, poput joge ili pilatesa, mogu biti korisne u ublažavanju simptoma diskus hernije. Ove vežbe pomažu u jačanju mišića leđa i stomaka, poboljšanju fleksibilnosti kičme i smanjenju pritiska na diskus herniju. Važno je izvoditi vežbe istezanja pod nadzorom stručnog trenera kako bi se izbegle povrede.

Opasnosti nelečene diskus hernije

Neliječena diskus hernija može izazvati različite komplikacije i oštetiti vaše zdravlje. Evo nekoliko opasnosti koje mogu proizaći iz neliječene diskus hernije:

Oštećenje nervnih vlakana

Neliječena diskus hernija može izazvati pritisak na nervne strukture u kičmi, što može dovesti do oštećenja nervnih vlakana. Ovo može rezultirati trajnim gubitkom osećaja ili slabostima u određenim delovima tela.

Progresija stanja

Diskus hernija se može pogoršati tokom vremena ako se ne leči. Kontinuirano opterećenje na oštećeni disk može izazvati dalje pucanje omotača i progresiju hernije. Ovo može dovesti do povećanja simptoma, kao i oštećenja susednih struktura kičme.

Komplikacije hronične boli

Neliječena diskus hernija može izazvati hroničnu bol u donjem delu leđa, nozi i drugim delovima tela. Ova hronična bol može uticati na kvalitet života i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ograničenje pokretljivosti

Povećana bol i oštećenje kičme povezan sa neliječenom diskus hernijom može dovesti do smanjene pokretljivosti. Pacijenti mogu iskusiti otežanu fleksibilnost kičme i smanjenje sposobnosti obavljanja određenih pokreta.

Nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti

Neliječena diskus hernija može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, savijanje, podizanje predmeta ili sedenje. Ovo može dovesti do ograničenja u izvršavanju profesionalnih i privatnih obaveza.

Rehabilitacija nakon hirurškog zahvata

Nakon hirurškog zahvata za diskus herniju, rehabilitacija je važan deo procesa oporavka i vraćanja funkcionalnosti kičme. Evo nekoliko ključnih aspekata rehabilitacije nakon hirurškog zahvata:

Fizioterapija

Fizioterapija je važan deo rehabilitacije nakon hirurškog zahvata za diskus herniju. Fizioterapeut će vam pomoći da obnovite snagu, fleksibilnost i pokretljivost kičme kroz različite vežbe i tehnike. Fizioterapija takođe može pomoći u smanjenju ožiljnog tkiva i ublažavanju upale.

Postepeno vraćanje pokretljivosti

Nakon hirurškog zahvata, važno je postepeno vraćati pokretljivost kičme i obavljati lagane aktivnosti. Prekomerna aktivnost ili prebrzo napredovanje mogu izazvati povrede ili pogoršanje simptoma. Fizioterapeut će vam pružiti smernice o tome kako postepeno povećavati fizičku aktivnost.

Jaki i fleksibilni mišići

Rehabilitacija nakon hirurškog zahvata za diskus herniju uključuje jačanje mišića leđa, trbuha i nogu. Ovi mišići podržavaju kičmu i smanjuju opterećenje na diskus herniju. Redovito izvođenje vežbi jačanja može pomoći u sprečavanju povratka simptoma i održavanju zdravlja kičme.

Prevencija budućih povreda

Rehabilitacija takođe uključuje edukaciju o pravilnim tehnikama podizanja, držanja tela i izvođenja fizičkih aktivnosti kako bi se sprečile buduće povrede kičmenog stuba. Važno je usvojiti nove navike i izbegavati ponavljanje istih grešaka koje su dovele do diskus hernije.

Podrška i briga o pacijentu

Tokom rehabilitacije, važno je pružiti pacijentu podršku i negu. Rezultati oporavka mogu varirati u zavisnosti od individualnih faktora, pa je važno imati prilagođeni pristup za svakog pacijenta. Lečenje diskus hernije zahteva timski pristup u kojem su uključeni lekari, fizioterapeuti i drugi zdravstveni radnici.

Može reći da postoji veliki broj konvencionalnih i alternativnih načina lečenja diskus hernije. Konvencionalni pristupi se uglavnom fokusiraju na farmakološko lečenje simptoma, fizikalnu terapiju, injekcije ili čak hirurške intervencije u težim slučajevima. S druge strane, alternativni pristupi kao što su akupunktura, kiropraktika, masaže, biljni preparati i drugi se koriste kao dodatak ili substitucija konvencionalnim metodama.

Važno je razumeti da svaki pristup ima svoje prednosti i mane i da će efikasnost lečenja zavisiti od individualnog slučaja i uzroka diskus hernije. Konvencionalni pristupi obično pružaju brže olakšanje od simptoma i mogu biti nužni u težim slučajevima, dok alternativni pristupi mogu pomoći u smanjenju simptoma, poboljšanju funkcionalnosti i dugoročnoj prevenciji.

Važno je konsultovati se sa stručnjacima, kao što su lekari, fizioterapeuti ili alternativni terapeuti, kako bi se utvrdio najbolji plan lečenja za svakog pojedinca. Također treba uzeti u obzir individualne preferencije, ciljeve i potrebe pacijenta.

U svakom slučaju, pravilna dijagnoza, redovno praćenje i pravilno upravljanje diskus hernijom su ključni faktori za postizanje najoptimalnijih rezultata i poboljšanje kvaliteta života pacijenta.

Leave a Reply