Home > Zdravlje > Kako se pregleda stomak

Kako se pregleda stomak

kako-se-pregleda-stomak

Ispitivanje stomaka obično uključuje kombinaciju tehnika, koje mogu uključivati fizički pregled, pregled medicinske istorije i dijagnostičke testove. Evo nekoliko uobičajenih metoda koje se koriste za ispitivanje stomaka:

 • Medicinska istorija: Zdravstveni radnik će početi tako što će vas pitati o vašim simptomima, kao što su bol u stomaku, nadimanje, mučnina ili promene u pokretu creva. Takođe se mogu raspitati o svim prethodnim zdravstvenim stanjima, porodičnoj istoriji i lekovima koje uzimate.
 • Fizički pregled: Lekar će obaviti fizički pregled tako što će pregledati abdomen za bilo kakve vidljive abnormalnosti i palpirati (opipati) abdominalnu oblast da bi identifikovao bilo kakvu osetljivost ili masu.
 • Testovi krvi: Testovi krvi se mogu naručiti za procenu opšteg zdravlja, procenu infekcije ili upale ili proveru specifičnih stanja kao što je infekcija H. pilori, koja je povezana sa čirom na želucu.
 • Testovi imidžinga: Različiti testovi snimanja mogu pružiti detaljne slike stomaka. To može uključivati:
 • Endoskopija gornjeg gastrointestinalnog trakta (GI): Ova procedura uključuje prolazak fleksibilne cevi sa kamerom (endoskopom) kroz usta u stomak. Omogućava direktnu vizualizaciju unutrašnjosti želuca i može pomoći u identifikaciji abnormalnosti, uzimanju biopsija ili uklanjanju polipa.
 • Ultrazvuk abdomena: Ultrazvuk koristi zvučne talase za stvaranje slika abdomena, uključujući stomak. Može pomoći u otkrivanju abnormalnosti kao što su čirevi, tumori ili nakupljanje tečnosti.
 • Kompjuterizovana tomografija (CT): CT skeniranje koristi rendgenske zrake za kreiranje slika poprečnog preseka abdomena. Može da pruži detaljne informacije o strukturama i organima, uključujući stomak.
 • Magnetna rezonanca (MRI): MRI koristi magnetno polje i radio talase za generisanje detaljnih slika abdomena. U nekim slučajevima se može koristiti za procenu želuca i okolnih organa.
 • Rendgen: Običan rendgenski snimak abdomena može se uraditi da bi se pregledao stomak i otkrile određene abnormalnosti ili opstrukcije.
 • Gutanje barijuma ili gornja GI serija: Ove procedure uključuju ispijanje kontrastnog materijala (barijum) koji oblaže sluznicu želuca, nakon čega sledi rendgensko snimanje. Oni mogu pomoći da se vizualizuje struktura želuca i identifikuju bilo kakve abnormalnosti ili blokade.
 • Ostali testovi: U zavisnosti od specifičnih simptoma i sumnjivih stanja, mogu se preporučiti dodatni testovi, kao što je studija pražnjenja želuca, analiza stolice ili testovi daha za specifične infekcije.

Važno je napomenuti da specifične metode ispitivanja koje se koriste za stomak mogu varirati u zavisnosti od simptoma pojedinca, istorije bolesti i procene lekara. Preporučuje se da se konsultujete sa lekarom kako biste odredili odgovarajuće preglede za vaš konkretan slučaj.

ULTRAZVUK STOMAKA I KADA SE KORISTI

Ultrazvuk abdomena je neinvazivni slikovni test koji koristi visokofrekventne zvučne talase. Obično se koristi za kreiranje slika organa i struktura unutar abdomena, uključujući jetru, žučnu kesu, pankreas, slezinu, bubrege i abdominalnu aortu. Postupak je siguran i ne uključuje izlaganje jonizujućem zračenju, što ga čini poželjnim izborom za mnoge dijagnostičke svrhe.

Tokom ultrazvuka abdomena, ručni uređaj nazvan sonda se pomera preko abdomena, prenoseći zvučne talase u telo. Ovi zvučni talasi se odbijaju od organa i tkiva, stvarajući eho koji se pretvara u slike u realnom vremenu na monitoru. Slike pružaju vredne informacije o veličini, obliku i teksturi abdominalnih organa i mogu pomoći u identifikaciji abnormalnosti kao što su tumori, ciste, žučni kamenci ili bolesti jetre.

Ultrazvuk abdomena se često koristi za procenu uzroka abdominalnog bola, distenzije ili otoka. Može da pomogne u dijagnostici stanja kao što su upala slepog creva, kamen u bubregu, problemi sa žučnom kesom i abdominalne mase. Pored toga, to je dragoceno sredstvo u praćenju progresije određenih stanja, kao što su bolesti jetre ili karcinomi koji utiču na abdominalne organe.

Procedura za ultrazvuk abdomena je generalno jednostavna i bezbolna. Pacijent leži na leđima, a gel se nanosi na kožu kako bi se poboljšao prenos zvučnih talasa. Sonda se zatim lagano pomera preko stomaka da bi se dobile slike iz različitih uglova. Cela procedura obično traje oko 30 minuta.

Ultrazvuk abdomena ima malo rizika ili komplikacija, što ga čini bezbednim dijagnostičkim alatom za pacijente svih uzrasta, uključujući i trudnice. Ne uključuje nikakve injekcije, rezove ili izlaganje zračenju. Međutim, kao i svaki medicinski test, važno je pratiti uputstva lekara i obavestiti ih o bilo kojoj relevantnoj istoriji bolesti ili stanjima.

Kada je potreban ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena je neophodan u različitim situacijama. Prema klinici Maio, zdravstveni radnici preporučuju ultrazvuk abdomena za skrining aneurizme aorte kod muškaraca starosti od 65 do 75 godina koji puše ili su pušili. Ultrazvuk abdomena se takođe koristi za dijagnostiku stanja kao što su kamen u bubregu, trbušne mase, kamen u bešici, kamen u žuči, aneurizma abdominalne aorte, rak bubrega, nakupljanje gnoja, infekcije, ciste i opstrukcije.

Štaviše, ultrazvuk abdomena se može koristiti za procenu uzroka abdominalnog bola i distenzije, skrining tumora i praćenje progresije određenih bolesti. Pored toga, ultrazvuk abdomena se obično preporučuje trudnicama tokom svih trimestra kako bi se procenio rast i razvoj fetusa.

Ukratko, ultrazvuk abdomena je neophodan kad god zdravstveni radnik posumnja da pacijent može imati stanje koje se može dijagnostikovati ultrazvukom abdomena. Lekari takođe mogu preporučiti ovaj test tokom rutinskih pregleda kao što su pregledi trudnoće ili zdravstveni pregledi za visokorizične pacijente kao što su pušači, dijabetičari ili starije osobe.

Nakon pregleda, pacijent može da nastavi sa normalnim aktivnostima bez zastoja ili perioda oporavka.

Priprema za ultrazvuk

Priprema za ultrazvuk abdomena može varirati u zavisnosti od zdravstvene ustanove i specifične vrste ultrazvuka koji se izvodi. Međutim, evo nekih opštih smernica koje bi vam se možda savetovalo da sledite:

 • Post: U nekim slučajevima od vas će se možda tražiti da postite određeni vremenski period pre ultrazvuka. To znači izbegavanje hrane i pića (osim vode) određeni broj sati pre testa. Post pomaže da se osiguraju jasne slike abdominalnih organa, posebno žučne kese i jetre.
 • Odeća: Preporučuje se da izaberete odeću koja omogućava lak pristup abdominalnom delu, jer ćete morati da izložite ovo područje tokom procedure.
 • Lekovi: trebalo bi da obavestite svog lekara o svim lekovima koje trenutno uzimate, uključujući lekove na recept, lekove bez recepta i sve biljne dodatke. Neki lekovi će možda morati da se podese ili privremeno prekinu pre ultrazvuka.
 • Ostale pripreme: U zavisnosti od vrste ultrazvuka koji se radi, može vam se savetovati da pijete vodu i da imate punu bešiku pre procedure. Ovo je obično potrebno za ultrazvuk karlice ili akušera. Međutim, ne zahtevaju svi ultrazvuci abdomena punu bešiku, tako da je važno da sledite uputstva koja ste dobili od svog lekara.

Važno je napomenuti da su ovo opšte smernice i da je uvek najbolje da se pridržavate posebnih uputstava koja vam daje vaš lekar ili ustanova u kojoj se ultrazvuk obavlja. Oni će vam pružiti sve potrebne informacije i smernice prilagođene vašem konkretnom slučaju.

Leave a Reply