Zašto ujutru treba da pijete toplu vodu sa limunom

Na jednom vrlo zanimljivom predavanju u ordinaciji Cardial Group, doktorka Mila Živojinović, naglasila je da dan treba početi sa čašom tople vode i da to treba da bude jutarnja navika.

Piti toplu vodu mnogima nije prijatno, navikli smo na hladnu, neki čak i na ledenu, ali evo zašto ujuru treba popiti malo tople vode u koju treba dodati i pola limuna. U prvom trenutku ovaj ukus vas baš neće očarati, ali ćete se brzo navići.

Ako se čudite zašto ujutru da popijete toplu vodu, bez obzira da li ćete u nju staviti i limun – organizam još uvek nije budan i u telo treba uneti tečnost koja ima, recimo, sobnu temteraturu koja je mnogo bliža temperature tela nego hladna voda, sa česme ili iz frižidera.

Iako će samo čaša tople vode ujutru blagotvorno delovati na vaš organizam, dodajte joj sok od pola limuna jer sok od limuna sprečava osećaj gladi, vitamin C pomaže sagorevanje masti tokom redovnih fihičkih aktivnosti koje uključuju redovnu šetnju ili svakodnevno kretanje. On takođe stimuliše jetru da obavlja svoju funkciju “čišćenja” organizma. Jača imuni sistem i veoma je koristan kada smo pod stresom jer onda organizam troši zalihe vitamin C.

Foto: junglam.com
Foto: junglam.com

Već svi znamo koliko je vitamin C važan kod virusnih infekcija respiratornog sistema, između ostalog pomaže regeneraciju tkiva, naročito epitelnih.

Sok od limuna potpomaže varenje, pomaže digestivnom traktu da se oslobodi toksina i može ublažiti probavne smetnje kao što su gorušica i nadimanje.

Ko redovno pije toplu vodu sa limunom, smanjiće kiselost tela, stanje koje je odgovorno za mnoge upale, limunska kiselina pomaže da se eliminiše mokraćna kiselina u zglobovima što je veliki uzrok upala.

Antioksidanti koje sadrži limuno sok imaju anti-aging dejstvo na kožu lica, al ii tela, dobri su borci protiv slobodnih radikala odgovornih za prerano starenje, stimuliše proizvodnju kolagena koji je važan za elastičnost tkiva, poboljšava ten.

Česte upale desni i krvarenje iz desni mogu biti posledica nedostatka vitamin C, ali ne zaboravite da operete zube nakon što ste popili vodu i limun jer limunska kiselina može oštetiti zubnu gleđ.

Foto: universomamma.it
Foto: universomamma.it

Zahvaljući visokom sadržaju kalijuma, limun je odličan za ceo organizam jer nedostatak kalijuma rezultira bolovima u mišićima, čak i blagom depresijom i nesanicom, zadržavanjem vode, bolovima u kostima, umorom, slabošću, zatvorom i srčanime problemima.

Na kraju, sam miris limuna ima umirujuće dejstvo na nervni sitem, te zbog toga i svega prethodno rečenog, uvedite u juarnji ritual i čašu tople vode sa limunom.

Foto u zaglavlju: viversano.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *