Ruzmarin, ta čarobna mirišljava biljka

Ruzmarin je dugo kod nas bio zapostavljen kao začin i bio poznat samo kao “ono čime se kite svatovi”, poslednjih godina ga sve češće koristimo kao začin, daje odlični mirisnu notu jelima, naročito pastama i krompiru, ali ova biljka je odlično kozmetičko sredstvo i od nje možemo kuvati čaj koji pomaže varenju.

Za negu kose, ako želite da koristite prirodna sredstva, ruzmarin je pravi izbor, odličan je protiv peruti i masne kose. Pre nego što šamponirate kosu, ukvasite je i dobro izmasirajte vlasište usitnjenim ruzmarinom a zatim je operite. Možete i potopiti igliced ruzmarina sat vremena pre pranja kose, u toploj vodi a zatim samo ovim rastvorom isprati opranu kosu. Ispiranje kose ruzmrinovom vodom navodno sprečava opadanje kose i usporava opadanje kod muškaraca, ne možemo tvrditi da je to apsolutno tačno, ali ništa neće smetati ako primenjujete ovu metodu.

Ukoliko imate bolove u vratu, usitnite iglice ruzmarina, potopite ih u toplu vodu da omekšaju a zatim procedite i njima dobro izmasirajte vrat.

Biljni čaj od ruzmarina potpomaže varenje, naročito u slučajevima prejedanja, kada postoji i osećaj težine i naduost. Sprema se jednostavno, iglice ruzmarina prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji desetak minuta a zatim procedite. Koliko ćete ruzmarina koristiti da spremite čaj zavisi od toga koliko možete da “podnesete” miris ove biljke jer ima prilično jak miris.

Posle treninga, ako imate bolove u mišićima, ruzmarin može da pomogne, u najobičniju kremu za telo, koju inače koristite, dodajte par kapi eteričnog ulja ruzmarina i dobro izmasirajte bolna mesta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *