Prvi put u istoriji SAD na novčanici od 10 dolara biće lik žene

Prvi put u SAD, za više od jednog veka, na novčanici od deset dolara će se naći lik žene koja je obeležila istoriju.

Sekretar američkog trezora, Džek Lu, najavio je pre nekoliko dana da će novčanica od deset dolara sa likom žene biti puštena u opticaj od 2020. godine, povodom stogodišnjice ženskog prava glasa, a na njoj će se naći lik žene koja je doprinela vrednosti američke demokratije. Lu puštanje u otpicaj ove novčanice  smatra veoma važnim, kako za SAD, tako i za ceo svet jer je dolar “rezervna” valuta u svetu. Pored toga što će ova novčanica imati lik žene, imaće i taktilni deo kako bi slabovidi ljudi mogli da je prepoznaju.

Građani SAD će glasati koja ženska ličnost je najviše zaslužila da se njen lik nađe na novčanici, između ostalog in a Twitteru, sa hashtagom #TheNew10.

Do sada su se već dve žene pojavile na čuvenim zelenim novčanicama, Pokahontas sredinom 19. veka i Marta Vašington, supruga predsednika Džordža Vašiongtona, između 1886. i 1891. godine. Od tada, na novčanicama su bili zastupljeni samo likovi muškaraca. Ovim potezom, vlada želi još više da promoviše rodnu ravnopravnost.

Inicijativu da se na novčanica nađe  lik žene pokrenula je grupa “Woman On 20c” koja je sastavila listu od petnaest žena koje smatraju istorijski najviše važnim, a koja nosi naziv “Ženama je mesto na novčanicama” i trenutno na njoj vodi Harriet Tubman, borkinja protiv rasizma. U međuvremenu, nadaju se, na čelo Bele kuće će već stići žena. U aprilu je podnet predlog ovog zakona, Uprava za trezor ga je razmotrila i dala na razmatranje građanima od kojih je predlog dobio snažnu podršku, a o svemu je, naravno, i Barak Obama dao svoje mišljenje, da ovo smatra prilično dobrom idejom.

Foto: Twitter

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *