Prirodni lekovi protiv insekata koji nam leti dosađuju

Sa toplijim danima počinje najezda komaraca i nekih drugih insekata koji neverovatno vole da nam se usele u stanove, zuje, lete oko nas što nas često navodi na to da i po najvećoj vrućini zatvaramo prozore ili izbegavamo da sedimo na terasi.

Preporučeni lek za ovo su uvek sprejevi i insekticidi koji navodno nisu štetni po nas i okolinu, ali pored ovoga, priroda nam pruža svu zaštitu koja nam je potrebna.

Pre svega, treba da znate da insekti vole prljava mesta, zato pažljivo uklonite sa radnih delova sve tragove hrane a hranu pravilno skladištite jer je ona naše kuće i stanove upućuje otvoren pozit muvama, bubašvabama, mravima… Hranu što kraće držite otvorenom kako biste sprečili da mirisom privlači insekte.

A ako je već nešto od dosadnih insekata namilelo ili doletelo, sve što vam je potrebno da ih oterate sigurno već imate u kuhinji.

karanfilic

Mravi se uvek kreću u koloni, zato pratite kolonu i utvrdite odakle ulaze, kad pronađete to mesto, sve što treba da uradite je da „prekinete“ kolonu, odnosno – to mesto učinite nepodnošljivim za ove insekte.

Na mesto ulaska mrava sipajte malo kafe, nekoliko kapi limuna ili malo cimeta. Nana, i sveža i sušena, takođe može da pomogne, kao i kriške krastavca ili paprike.

Na prozorski sims ili terasu u male plastične činije (ne koristite ništa teže jer vetar može to prevrnuti i povrediti nekoga) stavite kriške limuna ili pomorandže, nihov miris će sprečavati insekte da ulete. Isti efekat će imati i nekoliko zrna karanfilića.

Kako treba voditi računa da hranom ne privlačite insekte, tako isto je važno da u zatvorenom prostoru i na terasama, u dvorištima, nemate stajaću vodu. Insekti se okupljaju oko stajaće vode, u saksijama, slivnicima, obožavaju kišnicu, naročito komarci. Posadite u dvorište ili u saksije bosiljak ili nanu, oni divno mirišu ali ih komarci ne podnose.

bosiljak

Još jedan lek za zatvoren prostor ili terasu je da u malo vode sipate nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, sipate u bocu sa raspršivačem i naprskate simsove, ogradu od terase, saksije, a slobodno možete i svoju kožu, ovo će komarce držati dalje od vas.

Ukoliko imate problem sa bubašvabama, u blizini vrata i prozora, tamo kuda one ulaze, postavite limun, beli luk ili karanfilić, bubašvabe ih prosto mrze. Lek za paukove je – lavanda, beže od njenog mirisa.

I najzad, tokom leta nam često ose uleću u stanove, od njih se uglavnom uplašimo, to jest, plašimo se da nas ne ujedu jer to boli a može izazvati i alergijsku reakciju. Lek protiv osa je spaljena kafa. Stavite malo kafe u posudu i zaplaite je a zatim pospite po simsu ili na terasi. Pčele ćete najbolje oterati ako na mesta kuda najčešće uleću stavite listove lovora ili bosiljka, svežeg ili sušenog, svejedno.

Foto u zaglavlju: millefaits.com

2 comments

  1. Tamjanika, bosiljak ,ruzmarin i lavanda su biljke koje sam posadila oko terase u svom dvorištu. Nisam sigurna koja od njih radi posao ali komarca jednog nisam videla ove godine 😀
    Paucima je izgleda svejedno, njih imam za izvoz.

  2. Tesko sa prirodnim lekovima ili preparatima, pogotovo ne u stanu! Raidi i ta cuda hemije pomazu a za prirodne preparate znam da sam probao i da ne pomazu. Makar protiv komaraca u stanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *