Prirodni diuretici

Mnogi ljudi pate od zadržavanja vode, mnogi piju lekove kako bi rešili ovaj problem, ali on se može rešiti i prirodnim putem, konzumiranjem namirnica koje su prirodni diuretici, pomažu da se oslobodimo viška tečnosti, smanjimo zadržavanje vode a samim tim i smanjimo težinu i ostanemo zdravi.

Najbolji prirodni diuretici su:

Šargarepa

Dobra je za detoksikaciju organizma, ali i jedan je od najboljih prirodnih diuretika. Takođe je savršena za one koji bi da ubrzaju metabolizam, zahvaljujući širokom spektru vitamina koje sadrži.

Lubenica

Većim delom se sastoji od vode zbog čega je odličan diuretik, pored toga sadrži i antioksidans likopen, jednog od najboljih boraca protiv slobodnih radikala.

Plavi patlidžan

Poboljšava cirkulaciju jer sadrži dosta vode, takođe je jedno od povrća koje sadrži flavanoide koji su odlični za elastičnost krvnih sudova.

Paradajz

Pored toga što je pun vode, paradajz smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog visokog sadržaja likopena, prirodnog antioksidansa.

Кrastavac

Bogat je silicijumom i sumporom, to su dva minerala koja pomažu bubrezima da eliminišu mokraćnu kiselinu, zato se smatraju prirodnim diuretikom.

Artičoka

Artičoka nije mnogo zastupljena u našoj ishrani, ali jeste u mediteranskoj koja je proglašena najzdravijom ishranom na svetu, odličan je prirodan diuretik i dobar saveznik jetre.

Ananas

Pored toga što je prirodan diuretik, ananas pomaže varenje i veoma je pogodan za one koji pate od probavnih problema.
Foto: chefkoch.de

 

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. Dobar spoj prirode i medicine, to bi trebalo svi da primenjujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *