Pirsing na pupku – šta ako dođe do infekcije

Juče, 28. juna, bio je Body Pearcing Day. Pirsing je nekada bio rezervisan samo za određene grupacije kod kojih je imao isključivo versku osnovu, međutim, uspeo je da osvoji svet i danas je moderan u svim kulturama i među svim uzrastima.

Najčešći pirsing je na stomaku, na pupku, na obrvama, jeziku i usnama, pirsing na pupku je veoma popularan leti, kada je zbog načina oblačenja vidljiv, veoma je atraktivan, seksi i devojke ga najviše vole. Nažalost, ovaj pirsing veoma često može da izazove infekcije.

Pirsing nakit se najčešće pravi od zlata, srebra, niobijuma ili titanijuma, međutim, iako su ovo metali koje ljudsko telo dobro podnosi, vrlo često dolazi do infekcija, naročito na pupku.

Najčešće do infekcija dolazi jer je pirsing uradilo nestručno lice koje može oštetiti nervni system i uzrokovati velike ožiljke, ali do infekcije može doći i kada je pirsing odrađen krajnje stručno.

Kada dođe do infekcije, inficirano mesto je crveno, otečeno i bolno, ponekad može curiti gnoj i na dodir, ovo mesto je toplije od ostalih mesta na telu. U slučaju da imate neki od ovih simptoma, najbolje je da se odmah obratite lekaru.

S obzirom da koža kod ljudi ima različitu debljinu, bodi pirsing, naročito na pupku, se ne preporučuje ljudima koji imaju izrazito tanku kopžu kao ni onima koji imaju ispupčen pupak.

Ukoliko imate pirsing na pupku i sumnjate da je došlo do infekcije a nemate neke vidljive i očigledne simptome, najbolje je da delujete preventivno, dva puta dnevno ispirajte pupak. Naravno, pre toga dezinfikujte ruke, pažljivo operite to mesto antibakterijskim sapunom a zatim isperite rastvorom vode i obične soli i ostavite da se osuši.

Imajte u vidu da, ako dođe do infekcije, ona može prilično dugo trajati, ume da bude uporna kao i sve infekcije i ponekad je potrebno lečiti je i po nekoliko nedelja. Kada stavljate pirsing, najbolje je da uzmete nakit najboljeg kvaliteta i pažljivo negujte mesto na kome se nalazi, po uputstvu koje dobijete, sve dok telo ne prihvati pirsing.

Do infekcije može doći odmah nakon stavljanja pirsinga ali isto tako i u bilo kom trenutku, posle par meseci ili godina, zato pažljivo negujte i čistite mesto na kome ga imate i da ponovimo, kod svake sumnje da je došlo do infekcije obavezno konsultujte lekara.

Foto: freetattoopatternsonline.com

Izvor: donnaklick.it

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *