Naučite decu igrama našeg detinjstva

Topli letnji dani su pravo vreme da se deca igraju napolju. Novo vreme, nove tehnologije, brz život i previše obaveza, doveli su do toga da se roditelji sve manje posvećuju deci zbog čega su ona najčešće kao prilepljena ispred televizora ili kompjutera zabavljajući se video igrama. Sve češće ćete ih videti i sa smart telefonima i tabletima u rukama. Deca su danas sve manje u društvu svojih vršnjaka a za pravilno odrastanje i socijalizaciju, neophodno im je da se druže i igraju.

Ako se malo vratite u prošlost, prisetićete se svih onih divnih igara bez kojih se detinjstvo nije moglo zamisliti, zato, kad sledeći put odvedete dete u park ili mu slavite rođendan, pre nego što angažujete animatora, razmislite o tome da ih naučite igrama vašeg detinsjtva, odlično će se zabaviti.

Školice

Ova igra je igra za devojčice, mada se vrlo često uključe i dečaci. Dajte im krede u boji, pokažite kako se crta šema za skakanje i uživajte u njihovoj igri. Ova igra će, čim se umore, prerasti u crtanje kredama po betonu, pustite ih, prva kiša će to oprati.

Između dve vatre

Već znate koliko je ova igra aktivna i puna jurnjave, a budi i takmičarski duh. Sve što je potrebno je lopta.

Žmurke

Ovo je pomalo zaboravljena igra, zabavna je za decu čak i ako se dete igra samo sa vama u kući, a tek sa drugarima, radosti i zabavi nikad kraja.

Foto: donnaclick.it
Foto: donnaclick.it

Arjačkinje-barjačkinje

I ovo je pomalo zaboravljena igra u kojoj se deca neverovatno zabavljaju, trčeći i smejuljeći se na odabir svojih drugova i drugarica.

Ćorave bake ili tutumiše

Nema odraslog čoveka kome ovo nije bila jedna od omiljenih igara. Ma zamislite zabavu deteta koje sa povezom preko očiju treba da uhvati nekog od drugara i pogodi o kome se radi. Za ovu igru potreban je samo prostor.

Trule kobile

Ovo je igra za malo veću decu, odlična je za igranje na travi i ne brinite, neće se povrediti.

Gluvi telefoni

Ova igra se može igrati i u zatvorenom i u otvorenom prostoru, već znate kako ide, dete šapne reč drugaru dosebe, ovaj sledećem i tako do poslednjeg koji treba da glasno da izgovori reč, izaziva mnogo smeha pošto najčešće reč tokom šaptanja i prenošenja postane neka sasvim druga. Mnogo cike i smeha.

Vruće-hladno

Ovo je igra koju smo najčešće igrali u zatvorenom prostoru. Jedno dete sakrije neki predmet, druga ga traže, dok ih onaj ko je sakrio navodi sa “vruće” ako se nalaze blizu sakrivenog predmeta i “hladno” ako u udaljeni. Pobednik je sledeći koji krije predmet.

Foto: nuovasocieta.it

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *