Home / Tetkina Kuhinja / Mlade, zelene, zdrave – tikvice kao idealna hrana za vruće dane
Mlade, zelene, zdrave – tikvice kao idealna hrana za vruće dane

Mlade, zelene, zdrave – tikvice kao idealna hrana za vruće dane

Od tikvica možete spremiti mnogo ukusnij jela, prednost im je što se vema brzo spremaju pa su zbog toga a i zbog svojih nutritivnih vrednosti idealne za tople dane.

Tikvice čini većinom voda, čak 92%, imaju 3,3% ugljenih hidrata, 2,7 proteina, ostalo čine vlakna, a od minerala su prisutni najviše kalijum, zatim fosfor, natrijum, magnezijum, kalcijum gvožđe i cink.

Imaju nekoliko zdravstvenih koristi, između ostalog imaju diuretičko i laksativno dejstvo, odlični su saveznici vašeg organizma kada su u pitanju upale urinarnog trakta i stomačni problemi.

DSCN1969

Prisustvo velike količine kalijuma tikvice čini izvrsnom hranom za one koji pate od bolova u nogama, visokog krvnog pritiska, a kako su niskokalorične, idealne su za one koji žele da smršaju.

Zanimljivo je da su tikvice dobri saveznici sna, deluju opuštajuće i dobri su borci protiv slobodnih radikala zahvaljujući prisustvu vitamina E.

Možete ih kombinovati skoro uz svaku drugu vrstu hrane, jesti kao glavno jelo ili prilog, jednako su ukusne kuvane, pečene ili sirove, mogu se čak spremati i sa testeninom, odlično se slažu sa sirevima, šunkom, mlevenim mesom, možete od njih čak napraviti i pitu.
IMG_20130725_150443

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*