Kondom koji menja boju kada postoje genitalne infekcije

Kondomi, kao što znate, štite od neželjene trudnoće ali nemaju ništa manju ulogu u zaštiti od genitalnih infekcija.

Ovo je revolucionaran pronalazak koji će biti veoma koristan u ranom otkrivanju seksualno prenosivih bolesi, napravljen je tako da otkriva genitalne infekcije i naziva se S.T. EYE.

Grupa engleskih studenata sa “Isaac Newton Academy di IIford” (Eseks – Britanija), učestvovala je sa ovim izumom i pobedila na “Teen Tech Award” na kojoj se dodeljuju nagrade za najbolje izume u oblasti medicinske prevencije.

Ovi studenti, među kojima i jedan četrnaestogodišnjak izumeli su kondom koji menja boju ako neko ima neku genitalnu infekciju ili polno prenosivu boles, a bili su povučeni time što, bez obzira na stalne apele o sigurnom seksu, ima sve više ljudi koji pate od infekcija ili neke od bolnih bolesti koji se ne testiraju redovno što dovodi do širenja i infekcija i bolesti.

Prezentujući svoj izum, izjavili su da se nadaju da će on pomnoći da se unapredi seksualni život budućih generacija. S.T. EYE nije običan kondom, on u svojoj unutrašnjosti ima sloj koji može da utvrdi prisustvo brojnih infekcija. U slučaju nekih bolesti, kondom od lateksa koji je natopljen virusima mena boju – u zelenu ako neko pati od hlamidije, žutu u prisustvu herpesa, ljubičastu i plavu ako postoji papiloma virus ili sifilis. Boje su veoma jake i flourescentne što ih čini vidljivim čak i u mraku tako da i osoba koja ima infekciju, ali i njen partner, to odmah mogu da primete.

Za sada, ovaj kondom koji menja boju je samo projekat koji je osvojio nagradu od 1.000 funti, međutim, farmaceutske kompanije su veoma zainteresovane za njega kao nešto što može da detektuje infekcije i polno prenosive bolesti što bi ljude odmah alarmiralo da odu kod lekara čime bi se, smatraju, u budučnosti smanjio broj genitalnih infekcija i polno prenosivih bolesti.

Mnoge od genitalnih infekcija izazvanih virusima, ako se ne tretiraju na vreme, mogu izazvati ozbiljne probleme uključujući neplodnost i neke od kancerogenih bolesti.

Foto: wycd.cbslocal.com

 

One comment

  1. Oni koji imaju genitalne infekcije su i dosli do njih zbog neupotrebljavanja zastite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *