Kako da sprečite plakanje dok seckate crni luk

Crni luk je sastojam mnogih tradicionalnih jela, ali da bi bio spreman za upotrebu najčešće mora da bude sitno naseckan. Seckanje luka obično izaziva more suza što i nije tako loše ako vam se plače a ne želite nikome da kažete razlog, ali pored plakanja se oseća i peckanje u očima, sve u svemu, uopšte nije prijatno, naročito ako zaboravite da su vam i prsti ljuti pa krenete da obrišete suze.

Ako ste razmišljali kako da rešite ovaj problem, protiv ronjenja krokodilskih suza tokom seckanja luka postoji nekoliko sasvim jednostavnih lekova:

  1. Hladna voda

Oljuštite luk, presecite ga na pola i uronite u činiju sa hladnom vodom, ostavite par minuta a zatim naseckajte. Ukoliko vam se desi da usred seckanja poču da vas peku oči i krenu vam suze, slobodno onaj deo koji još niste naseckali, zajedno sa nožem kojim seckate provucite kroz mlaz hladne vode a zatim nastavite seckanje;

  1. Frižider ili zamrzivač

Oljuštite luk a zatim ga ostvite petnaestak minuta u frižideru ili zamrzivaču, naravno u nekoj zatvorenoj posudi kako ostale namirnice ne bi poprimile miris luka a zatim ga naseckajte;

  1. Sirće

Oljuštite luk, isecite ga na četiri dela i stavite u činiju u koju ste prethodno sipali sirće i hladnu vodu u istim razmerama. Nećete imati nikakvih problema tokom seckanja;

  1. Sveća

Zapalite sveću i stavite je u blizini daske za sečenje, toplota sagorevanja sveće će privući supstancu koju ispušta luk dok ga seckate a koja izaziva peckanje u očima i plakanje.

Inače, ako niste znali , najveća koncentracija gasovitih jedinjenja koja iritira oči nalazi se pri stabljici luka, zato ga treba seckati od one strane na kojoj se nalaze “brkovi” kako biste što više sprečili iritaciju, odnosno usporili ispuštanje jedinjenja koje iritira.

Foto: footage.framepool.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *