Danas je Svetski dan japanki

Japanke su kroz istoriju nosili stari Egipćani, pa Grci, Italijani i one su nekada predstavljale pravi statusni simbol. One su tradicionalna obuća u Japanu gde se nose sa specijanim čarapama a danas se nose u celom svetu jer su najjeftinija, udobna i praktična obuća za leto.

Iako ih mi nazivamo japankama, imaju mnogo različitih naziva, jedan od najpopularnijih je – havajke. Havajke su „rođene“ 1962. godine u Brazilu po uzoru na japanske tradicionalne „Zori“ papuče, a ime su dobile kao omaž Havajskim ostrvima gde se neguje kult uživanja u životu. Prve havajke izrađivane su u samo dve boje, belo gazište i plave trake koje ih pozicioniraju na stopalu, a na poleđini gazišta su imale odštampana zrna pirinča.

Čim su se pojavile, japanke, to jest, havajke, osvojile su tržište, pre svega zbog udobnosti i slobode koju pružaju stopalima, a onda zbog niske cene. Odmah su dobile nadimak – narodne papuče.

Veliku popularnost duguju i tome što su bogatiji Brazilci ove papuče nosili u kući kao symbol autentičnosti, za razliku od pretencioznog blještavila svojih domova. Tako je ovaj havajski brend percepiran kao pošten, pravi i iskren i bilo je nemoguće da ne osvoji narod i postane trend. Vremenom, originalne havajke su menjale boju do zelene, zaštitne boje Brazila, a danas ih široms sveta ima u svim bojama pa Brazilci svoje reklamiraju kao “original havajke”.

Foto: disqus.com
Foto: disqus.com

Kako god ih nazivali u svetu, japanke su sedamdesetih godina prošlog veka počele da osvajaju svet da bi osamdesetih postale pravi hit, naročito popularne među radničkom klasom.

No, bez obzira što ih Brazilci smatraju svojim brendom, drugi popularan naziv ovih papuča je flip-flop, ime su dobile od zvuka koji se čuje kada se nose.

Popularnost stu stekle u SAD nakon Drugog svetskog rata za šta su “odgovorni američki vojnici koji sui h iz Japana doneli u Ameriku. Tokom posleratnog buma, Amerikanci su počeli da ih dizajniraju u novim svetlim bojama i dezenima, potencirajući njihovu praktičnost i udobnost. Tokom šezdesetih godina prošlog veka, sa kalifornijskih plaza su počele da osavjaju svet.

Japanke su popularne na svim meridijanima, među svim ljudima, svih uzrasta i obično ih nose danju, kao svakodnevnu obuću. Mlađe generacije su počele da ih nose i tokom formalnih dešavanja što modni stručnjaci nikako ne odobravaju.

Danas je skoro nezamislivo da postoji neko ko nema bar jedan par japanki i bez obzira da li nosi gumene ili kožne, one su jednostavno neophodne za leto iako stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati sa nošenjem ovih papuča jer nisu zdrave za stopala.

Svakako ih nemojte zaboraviti kad ove godine krenete na odmor, šta je letovanje bez japanki.

Foto u zaglavlju: roseythecouponcoach.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *