Da li razmišljate da same odete na odmor?

Većini žena ne pada na pamet da odu same na odmor, otići će ili sa dečkom, ili porodicom, ili sa drugaricama, odnosno društvom. Retke su žene koje požele, a kamo li same odu na godišnji odmor.

Prema nedavnoj studiji koju je uradio Booking.com, procenat žena koje same odlaze na godišnji odmor je iz godine u godinu sve veći.

Statistika pokazuje da ove žene imaju tridesetak godina, obrazovane su, govore više od jednog sranog jezika, nezavisne su, radoznale i hrabre, te odlučuju da otputuju na odmor same i maksimalno iskriste slobodu putovanja i svoje sloboden dane.

Na pomisao da otputuju same, većina žena oseti strah od nepoznatog, što je najveći problem, a onda strah da će im biti dosadno.

Ako pomislite da biste mogle same da odete na godišnji odmor, pre nego što uplatite ili rezervišete hotel, bilo bi dobro da obavite nekoliko stvari.

Kako je na Internetu sve dostupno, istražite željenu destinaciju, odnosno, informišite se o iskustvima onih koji su putovali pre vas, koliko je to mesto zanimljivo, ali i bezbedno. Slobodno koristite neverovatne mogućnosti društvenih mreža kako biste dobile odgovor na sva pitanja koja vas interesuju, o kvalitetu usluge, hrane, mesta za izlaske koja su sasvim bezbedna za osobu koja je sama, ovako ćete unapred izbeći neprijatna iznenađenja.

Nakon što rezervišete hotel ili privatan smeštaj, obavezno nekome od prijatelja ili rođaka recite gde ćete biti na odmoru, zaboga, samo idete same na odmor, ne bežite i ne krijete se. Dobro je da neko zna gde se nalazite.

Obavezno kupite polisu osiguranja, onu koja pokriva medicinske troškove ali razmislite i o onoj u slučaju gubljenja prtljaga, otkazivanja letova ili, ako odlučite da putujete kolima, za eventualnu štetu.

Ako već odlučite da godišnji odmor provedete same, to znači da zaista želite da se odmorite od svega, izležavate se na plaži, čitate u nekom kafeu ili restoranu, obiđete znamenitosti mesta u kome ćete biti, to znači da ćete uveče izlaziti mnogo manje nego kada ste u društvu, zato ne preterujte sa nošenjem garderobe, gledajte da vam prtljag bude što manji. Ovo jeste teško, žene bi, da mogu, na putovanje ponele ceo ormar, ali bićete same, neće biti nikoga ko će vam pomoći oko nošenja prtljaga.

Novac nikada ne držite na jednom mestu, sećate se, mame su nam to stalno savetovale, u slučaju da budete meta pljaškaša, ostaće vam bar nešto novca. Rasporedite ga na nekoliko mesta. Za plažu nabavite ovakvu kutiju za čuvanje novca i telefona, ona je ovog leta pravi hit, ali kako košta negde oko 11 evra, možete iskoristiti pakovanje od prošlogodišnje kreme za sunčanje, samo je dobro opierite. Kažu da lopovima neće pasti na pamet da vaša krema za sunčanje nije krema već vaš mali sef.

tanning safe

Budite na oprezu, žena koja je sama je stalna meta “udvarača” za letnju avanturu. Izbegavajte ovakve kontakte, ne treba posebno govoriti zbog čega, nikada ne znate na koga možete da naletite i kakve su mu namere, zašto biste sebi upropastile odmor.

Kad god se udaljavate od hotela ili hotelske plaže, vodite računa da imate novac kod sebe, može se desiti da odete malo dalje, zalutate, da ne možete da se snađete, taksi je onda idealno rešenje. Uvek i obavezno vodite računa o svojoj torbi, ne odvajajte se od nje čak i kad pomislite da je apsolutno sigurna dok trknete do toaleta.

Na kraju, opustite se i uživajte.

I da, s obzirom da ćete biti same, nabavite štap za selfi kako biste mogle prijateljima i porodici da pokažete kako i same možete dobro da se provedete, ili u realnom vremenu ili kada se vratite.

Foto u zaglavlju: travel365.it

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *