Home / Tetkina Kuhinja / Pita sa rikota sirom, spanaćem i parmezanom
Pita sa rikota sirom, spanaćem i parmezanom

Pita sa rikota sirom, spanaćem i parmezanom

Za ovu pitu vam je potrebno:

40o g brašna

pola kašičice praška za pecivo

so, biber

maslinovo ulje

400 g spanaća

2 čena belog luka

pola kašičice majorana

300 g rikota sira

100 g parmezana

30 g putera

1 jaje

Zamesite testo od brašna i vode, dodajte so, prašak za pecivo i jednu kašiku maslinovog ulja. Testo podelite na tri dela.

Spanać izblanširajte i sitno ga naseckajte. Beli luk naseckajte i blago ga prodinstajte na maslinovom ujlu, zatim dodajte spanać, majoran, posolite i pobiberite, sklonite sa vatre i kada se malo prohladi dodajte parmezan.

Rikota sir (ukoliko ovaj sir ne pronađete, slobodno koristite neki drugi kremastiji sir) pomešajte sa omekšalim puterom.

Svaku jufku razvijte oklagijom što tanje možete, u obliku palačinke. Posudu u kojoj ćete peći podmažite uljem, stavite testo, premažite ga uljem pa odozgo stavite drugi deo testa. Sipajte odozgo spanać i pravilno ga rasporedite a zatim preko njega sir, takođe ga ravnomerno razmažite, odozgo stavite treći deo testa i „zatvorite“ pitu sa svih strana. Umutite jaje i premažite testo.

Pecite 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Pre sečenja, pustite pitu da se dobro ohladi.

DSCN8486

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*