Kako da posejete klice

Klice drugačije nazivaju i mikro povrćem, evo kako da ih zasadite, dobro se zabavite i prođete sa manje troškova nego da ih kupujete.

Semenu su potrebni voda i toplota da bi proklijalo, a najmanje sedam dana mora da raste pre nego što može da se bere. Klice su “Nezrela” verzija voća i bilja. Njihovo stblo raste samo dva do pet centimetara, imaju živu boju i hrskavu teksturu. Istraživanja su pokazala da 25 vrsta povrća i bilja, uključujući korijander, celer, kupus, bosiljak, rukolu, sadrži četiri do šest puta više hranljivih matgerija nego njihova zrelija verzija, više C, E i K vitamina i više beta karotena.

Za početak, potrebno vam je seme onoga što želite da zasadite, potopite ga u vodu i ostavite preko noći.

k2

Plastične posude u koje ćete posejati seme možete kupiti u svakom marketu, probušite im dno kako bi sprečili da zemljište bude previše vlažno.

k3

Napunite zemljim i pospite semenom, ne štedite ga, što više semena, više klica. Prekrijte papirnim ubrusom i čekajte da počne magija. Ne uklanjajte ga sve dok klice ne počnu da rastu.

k4

Posle par dana, ubrus pažljivo podignite da vidite kako napreduje rast.

k5

Vodite računa da zemlja ne bude suva, zalivajte klicesvakog dana, ne mlazom, nego više kao da pada slaba kiša, orošavajte ih, možete za to upotrebiti plastičnu bocu kojoj ćete probušiti čep na nekoliko mesta, ili fajtalicu za veš. Da bi rasle, svetlost im nije porebna, ali potrebne su im toplota i voda.

k6

Posle otprilike sedam dana možete da ih berete, imaćete potpuno zdrav proizvod, uzgojen bez pesticida. U istu zemlju možete zasaditi drugu turu.

k7

Izvor: pickmeyard.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *