Da li ste u vezi sa nedostupnim partnerom?

Zbunjujuća je situacija kada nam se udvara ili nas privlači oženjen muškarac, onaj koji ima defekt ljubavi, nesposoban je ili umanjeno sposoban da voli ili nas samo zavodi, a mi to ne prepoznajemo? Da li da započinjemo ili ostajemo u takvim vezama? Da li može da se voli više partnera istovremeno? Da li može da se voli za dvoje? Da li je bolje imati bilo kakvu vezu nego nikakvu?

Stvarna ljubav

Iako je teško definisati ljubav i oko nas egzistiraju mnogi oblici partnerskih ljubavi, složiću se sa razlikovanjem dva pojma: stvarna i prava ljubav koju podvlači prof.Milivojević. Njegova knjiga „Formule ljubavi“ je, inače, odličan rođendanski poklon svakome koga volite.

Stvarna ljubav je odnos zasnovan na poznavanju partnera, čije mane možemo da tolerišemo, a dobre osobine dominiraju, gde se međusobno ocenjujemo kao vredna ljudska bića dostojna vezivanja i sa kim rado delimo zajednički intimni prostor. To je ostvarena ljubav koja je obostrana i uzvraćena. I nije nemoguća, nešto za čim samo čeznemo i težimo, nego je realno očekivati i odživeti stvarnu ljubav.

Prava ljubav je, pak, ono o čemu najčešće pričamo. Zasnovana je na našem sistemu verovanja o tome šta je ljubav. To je vizija idealne ljubavi. Nažalost, često je bazirana na iskrivljenim predstavama o sebi, o drugogom i o samom odnosu ljubavi. Često je i sa doživljajem da nam se dešava, te iako jedan deo nas smatra da je nešto u vezi sa njom neprihvatljivo ili čak štetno, kao da mi tu ništa ne možemo, jer je „jače od nas“.

Znakovi nedostupnosti

Kada tražimo partnera trebalo bi da je nediskutabilni uslov da je slobodan. Ako ne shvatimo da je to bitno, nećemo primetiti ni znakove da je partner neodgovarajući. Koji su to znakovi:

 1. Oženjen je ili je u vezi sa nekim drugim;
 2. Nije prežalio predhodnu vezu;
 3. Emocionalno je hladan, zatvoren ili u konfliktu;
 4. Nejasne signale daje, stalno morate nešto da dekodirate;
 5. Stalno je umoran ili ima običaj da nestaje po nekoliko dana bez najave i traga;
 6. Narcisoidan je, misli samo na svoje strukturisanje vremena, na svoje potrebe;
 7. Jednom nogom daje gas, drugom koči;
 8. Slatkorečiv, ali ne ispunjava obećanja, lažljiv je;
 9. Flertuje sa drugima;
 10. Ima Kazanova prošlost;
 11. Kaže da želi vezu, ali vas drži u tajnosti, ne upoznaje vas sa svojim ljudima;
 12. Stalno morate nešto da zaslužujete;
 13. Opsednut je temom primanja, tako da zaboravlja da daje;
 14. Jedan dan da malo ljubavi, a onda se povlači tri koraka unazad;
 15. Izjednačava ljubav sa zaljubljenošću ili seksualnom požudom;
 16. Zavisnik je (alkoholičar, PAS ili seksualni zavisnik)……

Da biste ostvarili stvarnu ljubav, ne gubite vreme sa onima koji se ne ponašaju recipročno.

Neuzvraćena ljubav

Ljiljana Jerinić
Ljiljana Jerinić

Ljubav ili zaljubljenost na koju voljeno biće ne odgovara je neuzvraćena ljubav. Sve dok subjekt neuzvraćene ljubavi želi da mu osoba koja je objekt ljubavi uzvrati ljubav, neuzvraćena ljubav je izvor patnje, kaže Milivojević. Zašto bi neko ostajao u vezi sa nedostupnom osobom, uz koju pati? Zato što veruje da je put do stvarne ljubavi posut trnjem? Veza ljubavi i patnje je univerzalni motiv mnogih umetničkih dela i postoji kao arhetip tragične ljubavi u našim glavama. To je jedna je od iskrivljenih predstava o ljubavi koja nam može od života napraviti pakao.

Ili možda se patnjom želi da iznudi nečija ljubav? „Vidiš kako mi je teško, gde će ti duša? Kako možeš da me ne voliš“. Deo je infantilnih magijskih verovanja da ćemo dobiti ono što želimo samo ako budemo dovoljno dugo i dovoljno snažno patili za tim.

Kada se neko pomiri da mu ljubav neće biti uzvraćena, a dalje ostaje u vezi, neuzvraćena ljubav prestaje da bude patnja, može čak da preraste u zadovoljstvo. Taj manevar se pravi kako bi se osoba zaštitila od osećaja usamljenosti. „Dobro, ne mogu da budem voljena (jer je oženjen, jer ima defekt-ljubavi, jer ne oseća ljubav, nego nešto drugo prema meni), ipak je bolje voleti i ne biti voljen, nego niti voleti, niti biti voljen.“

Odrasli ljudi mogu da prežive bez ljubavi, imaju želju, a ne i potrebu za ljubavlju, kao deca. Zato mogu da imaju faze bez partnerske ljubavi, a da se ne razbole, da čekaju osobu koja je slobodna i koja će hteti sa njima da gradi ljubavni odnos. Stvarna ljubav je samo ona koja je uzvraćena, obostrana. Nije dovoljno da jedna osoba voli, mora da postoji raznoteža osećanja. Ljubav nije jednosmerna ulica.

Naravno da svako ima pravo da i upropasti vlastiti (ljubavni) život, ali ako mislite da vas neko voli, a istovremeno je u braku sa nekim drugim, pažljivo se preispitajte da li je to može da bude stvarna ljubav? A pri tome stvarna uzvraćena ljubav postoji, samo ste vi u pogrešnom modu.

Ljiljana Jerinić, psiholog i TA savetnik

Foto: fanpop.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *