Zemljotres na vrhu sveta

Pre dva dana Nepal je pogodio zemljotres od 7,9 stepeni, najjači za poslednjih 81 godinu, sa epicentrom između Katmandua i grada Pokhara. Broj žrtava još uvek nije utvrđen ali je on već prešao broj od dve i po hiljade ljudi.

Ovaj zemljotres doveo je do rušenja jednog od najstarijih spomenika, kule Dharahara koja ima devet spratova i koja je visoka skoro 62 metra, a koja se nalazi pod zaštitom Uneska. Kako javljaju, u ruševinama ovog spomenika nalaze se stotine ljudi. .

Ovaj zemljotres je takođe izvazvao lavine na Mont Everestu koje su pogodile dva velika alpinistička kampa u kojima je nastradalo, po izveštajima, osamnaest alpinista.

Kako se vesti najbrže šire društvenim mrežama, tviteraši su javljali da ima mnogo mrtvih, kao i da ima mnogo ljudi sa teškim telesnim povredama koji će umreti ukoliko spasilački helikopteri ne stignu u najkraćem mogućem roku.

Na Himalajima se trenutno nalazi i prva ženska himalajska ekspedicija iz Srbije, po poslednjim vestima sve članice su dobro i nastavile su put ka vrhu Tarpu Čuli koje su osvojile u juče u toku popodnevnih sati.

Na fotografiji kula Dharahara pre i posle zemljotresa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *