Home / Tetkina Kuhinja / Uskršnja torta sa bademom
Uskršnja torta sa bademom

Uskršnja torta sa bademom

Lepa starinska torta iz stare sveske sa receptima koja se često nalazila na trpezi, kad god se nešto slavilo. U susret Uskršnjim praznicima, delimo recept sa vama.

Potrebno je:

za  patišpanj:

6 jaja

200 gr šećera

100 g brašna

100 g mlevenih badema

sok od jedne pomorandže

za fil:

150 ml mleka

200 g badema

250 g maslaca

100 g čokolade

200 g šećera

sok od jedne pomorandže

šlag za ukrašavanje

Umutiti  belanaca sa šećerom u čvrst sneg pa dodati žumanca i sve zajedno umutiti da bude penasto, zatim dodati brašno pomešano sa mlevenim bademom, postepeno,  kašiku po kašiku i lagano mešati. Kada se masa izjednači, izliti je u okruglu tepsiju dobro podmazanu ili obloženu papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom u sredini da li je pečeno (zabodite čačkalicu i ako je suva kada je izvučete, testo je pečeno).  Pečen patišpanj izručiti na ravnu podlogu i kada se dobro ohladi, preseći na pola poprskati sokom od pomorandže  i filovati.

Za fil skuvati mleko sa šećerom, kada proključa dodati mlevene bademe i skloniti sa ringle. Posebno istopiti čokoladu i umešati u poparene bademe. Kada se to malo prohladi dodati maslac omekšao na sobnoj temperaturi i sve zajedno dobro umutiti da se izjednači. Kada se dobro ohladi i stegne, dodati sok  pomorandže.

Po originalnom receptu i u patišpanj i u fil ide i kora od pomorandže, ali ovo izbegavjte, zante već koliko se priča da kora citrusa nije dobra zbog mogućih otrova kojima je prskana.

Filovati tortu u sredini , odozgo i sa strane i odozgo ukrasiti šlagom. Ohladiti dobro u frižderu i služiti sutradan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prijatno!

Gordana Radojković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*