Uskršnja torta sa bademom

Lepa starinska torta iz stare sveske sa receptima koja se često nalazila na trpezi, kad god se nešto slavilo. U susret Uskršnjim praznicima, delimo recept sa vama.

Potrebno je:

za  patišpanj:

6 jaja

200 gr šećera

100 g brašna

100 g mlevenih badema

sok od jedne pomorandže

za fil:

150 ml mleka

200 g badema

250 g maslaca

100 g čokolade

200 g šećera

sok od jedne pomorandže

šlag za ukrašavanje

Umutiti  belanaca sa šećerom u čvrst sneg pa dodati žumanca i sve zajedno umutiti da bude penasto, zatim dodati brašno pomešano sa mlevenim bademom, postepeno,  kašiku po kašiku i lagano mešati. Kada se masa izjednači, izliti je u okruglu tepsiju dobro podmazanu ili obloženu papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom u sredini da li je pečeno (zabodite čačkalicu i ako je suva kada je izvučete, testo je pečeno).  Pečen patišpanj izručiti na ravnu podlogu i kada se dobro ohladi, preseći na pola poprskati sokom od pomorandže  i filovati.

Za fil skuvati mleko sa šećerom, kada proključa dodati mlevene bademe i skloniti sa ringle. Posebno istopiti čokoladu i umešati u poparene bademe. Kada se to malo prohladi dodati maslac omekšao na sobnoj temperaturi i sve zajedno dobro umutiti da se izjednači. Kada se dobro ohladi i stegne, dodati sok  pomorandže.

Po originalnom receptu i u patišpanj i u fil ide i kora od pomorandže, ali ovo izbegavjte, zante već koliko se priča da kora citrusa nije dobra zbog mogućih otrova kojima je prskana.

Filovati tortu u sredini , odozgo i sa strane i odozgo ukrasiti šlagom. Ohladiti dobro u frižderu i služiti sutradan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prijatno!

Gordana Radojković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *