Uskoro počinje sezona bobičastog voća, prava su poslastica za nepce i odlične su za zdravlje

Sve one se sastoje od visokog procenta vode pa samim tim imaju malo kalorija, ukusne su i veoma zdrave, bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Crveno bobičasto voće ima mnoge zdravstvene beneficije i prava su poslastica za nepce.

Ribizle

Ribizle imaju visoku koncentraciju vitamina A, B, C i K, kao i minerala – kalcijuma, natrijuma, gvožđa, cinka, fosrofa i kalijuma. Zahvaljujući vlaknima, ako što je pektin, odlične su za čišćenje organizma, imaju diuretička, digestivna i laksativna svojstva, pomažu nam da očistimo organizam od štetnih materija koje se vremenom akuuliraju.

Borovnice

Borovnice sadrže mienrale – kalcijum, mangani fosfor i bogate su vitaminima A u C, kao i karotenoidima. Odlične su za jačanje sirkularnog sistema jer štite i jačaju zidove vena i kapilara. Borovnice su veoma korisne u slučaju kratkovidosti i degeneracije mrežnjače jer deluju i na kapilare mrežnjače. One čuvaju elastičnost kože, a dobre su i za srce.

Maline

Maline imaju diuretička svojstva, zahvaljujuči visokom sadržaju vitamina C odlične su za respiratorni trakt, jačaju imuni sistem i odlične su protiv sezonskih bolesti kao što su grip i prehlada. Čaj od lsitova maline je odličan za detoksikaciju organizma jer listovi sadrže flavonoide, te je ovaj čaj odličan za one koji pate od zadržavanja vode.

Kupine

Kupine su bogate beta karotenom, mineralima, vlaknima, vitaminima C i E i imaju zaštitnu ulogu kaad je srce u pitanju a istovremeno pomažu da se čiste arterije. Kao i drugo bobičasto voće imaju antioksidantna svojstva. Pomažu smanjenju holesterola i triglicerida i iodlične su za dezinfekciju usta i grla.

Divlje jagode

Bogate su vitamiom C i mineralima kao što su gvožđe, fosfor, magnezijum i kalcijum. Imaju diuretička svojstva i na taj način čiste telo, pomažu da se smanji zadravanje vode. Značajan sadržaj vitamina C čini ovo voće veoma korisnim u jačanju imunog sistema. Kao i drugo crveno voće, sadrži antioksidante, pomaže koži da duže ostane mlada i usporava proces ćelijskog starenja.

Foto: fruit-book.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *