Tartufi, kavijar, indonezijska kafa… Najskuplja hrana na svetu

Jesti dobro je prvi korak ka dobrom zdravlju, kao i kada je sve ostalo na ovom svetu u pitanju, postoje ljudi koji su po pitanju hrane izbirljivi i posebno zahtevni. Oni su u potrazi za retkim i neobičnim ukusima i voljni su da plate visoku cenu kako bi bili zadovoljni.

Ove namirnice nazivaju gastronomskim zlatom:

Beli tartufi iz Albe – tartufi su izuzetno skupe glive, ali ovi iz Albe, (Pijemont, Italija) su apsoslutno najskuplji, sto grama košta 200 evra. Nedavno je jedan i po kilogram ovih pečuraka prodat jednom investitoru iz Hong Konga za 117.000 evra.

Almas kavijar – ovaj kavijar je naskuplji na svetu. Ima žutu boju a dobija se od beluga jesetre iz Kaspijskog mora. Prodaje se u konzervi od 24. karatnog znata za “samo” 24 hiljade evra.

Dinja Yubari King – iako izgleda kao i sve ostale dinje, ova je mnogo vrednija, dolazi sa jednog japanskog ostrva i veoma je retka. Pre prodaje, ove dinje se podvrgavaju veoma rigoroznoj selekciji. Par ovih dinja prodaje se za 16.000 evra.

Kafa Kopi Luwak – ovo je pravi delikates za ljubitelje kafe. Napravljena je od izmeta indonezijske divlje životinje koja se zove cibet, ili Luwak, podseća na mačku, koja se penje po drveću i jede zrele plodove kafe. Kako ne može da ih svari, zrna u njenom probavnom sistemu samo fermentiraju i izlaze cela a zatim se od njih pravi najsuplja kafa na svetu – 13.000 evra košta kilogram.

Dansuke lubenica – ova lubenica se uzgaja na japanskom ostrvu Hokaido. Ima crnu koru i neodoljiv ukus. Nedavno je jedna od 8 kilograma prodata za 6.100 dolara.

Dansuke lubenica, foto: cure-naturali.it
Dansuke lubenica, foto: cure-naturali.it

Pizza 007 Royale – ova picu je stvorio škotski kuvar, poreklom Italijan, posvećena je agentu 007, to je klasična pica ali nadevena jastogom mariniranim u konjaku, kavijarom, šampanjcem, škotskim dimljenim lososom, Parma šunkom i bazlamiko sirćetom. Povrh svega ovoga nalaze se listovi 24. karatnog zlata. Ova pica košta 3.800 evra.

Samundari Khazana Curry – jelo nastalo u Bombaju s namerom da proslavi veliki uspeh filma “Milioner iz blata”. Čine ga kari, rakovi , beli tartufi, Beluga kavijar, škotski jastog, prepelica… Košta 2.400 evra.

Kobe govedina – šnicle od Kobe govedine su meke, ukusne, bogate omega 3 i 6 kiselinama. Pre klanja, volove obavezno masiraju i daju im da piju pivo. Ako ih naručite, znači da ste spremni da platite 2.800 dolara porciju.

Omlet Zilion dolara Lobster – ovaj omlet sadrži šest jaja, pavlaku i vlašac, ali i sevruga kavijar i celog jastoga. Košta 1.000 dolara.

Omlet Zilion dolara Lobster, foto: digitaljournal.com
Omlet Zilion dolara Lobster, foto: digitaljournal.com

Westin Hotel Bagel – je neka vrsta sendviča punjena belim tartufima, goji bobicama i rizling grožđem. Napravljen je da bi se prikupio novac za stipendiju studentima koji pohađaju školu kulinarstva Les Amis d’Escoffier i danas svaki komad košta 1.000 dolara.

Matake (matsutake) pečurke – ovo su najskuplje pečurke na svetu koje rastu samo u nekim delovima Azije, Severne Amerike i Evrope. Pripadaju porodici Boletus, odnosno vrganjima i veoma su retke. Kilogram ovih pečuraka košta 1.000 dolara.

Foto u zaglavlju: imgbuddy.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *