Home / Kafa sa tetkom / Tartufi, kavijar, indonezijska kafa… Najskuplja hrana na svetu
Tartufi, kavijar, indonezijska kafa… Najskuplja hrana na svetu

Tartufi, kavijar, indonezijska kafa… Najskuplja hrana na svetu

Jesti dobro je prvi korak ka dobrom zdravlju, kao i kada je sve ostalo na ovom svetu u pitanju, postoje ljudi koji su po pitanju hrane izbirljivi i posebno zahtevni. Oni su u potrazi za retkim i neobičnim ukusima i voljni su da plate visoku cenu kako bi bili zadovoljni.

Ove namirnice nazivaju gastronomskim zlatom:

Beli tartufi iz Albe – tartufi su izuzetno skupe glive, ali ovi iz Albe, (Pijemont, Italija) su apsoslutno najskuplji, sto grama košta 200 evra. Nedavno je jedan i po kilogram ovih pečuraka prodat jednom investitoru iz Hong Konga za 117.000 evra.

Almas kavijar – ovaj kavijar je naskuplji na svetu. Ima žutu boju a dobija se od beluga jesetre iz Kaspijskog mora. Prodaje se u konzervi od 24. karatnog znata za “samo” 24 hiljade evra.

Dinja Yubari King – iako izgleda kao i sve ostale dinje, ova je mnogo vrednija, dolazi sa jednog japanskog ostrva i veoma je retka. Pre prodaje, ove dinje se podvrgavaju veoma rigoroznoj selekciji. Par ovih dinja prodaje se za 16.000 evra.

Kafa Kopi Luwak – ovo je pravi delikates za ljubitelje kafe. Napravljena je od izmeta indonezijske divlje životinje koja se zove cibet, ili Luwak, podseća na mačku, koja se penje po drveću i jede zrele plodove kafe. Kako ne može da ih svari, zrna u njenom probavnom sistemu samo fermentiraju i izlaze cela a zatim se od njih pravi najsuplja kafa na svetu – 13.000 evra košta kilogram.

Dansuke lubenica – ova lubenica se uzgaja na japanskom ostrvu Hokaido. Ima crnu koru i neodoljiv ukus. Nedavno je jedna od 8 kilograma prodata za 6.100 dolara.

Dansuke lubenica, foto: cure-naturali.it

Dansuke lubenica, foto: cure-naturali.it

Pizza 007 Royale – ova picu je stvorio škotski kuvar, poreklom Italijan, posvećena je agentu 007, to je klasična pica ali nadevena jastogom mariniranim u konjaku, kavijarom, šampanjcem, škotskim dimljenim lososom, Parma šunkom i bazlamiko sirćetom. Povrh svega ovoga nalaze se listovi 24. karatnog zlata. Ova pica košta 3.800 evra.

Samundari Khazana Curry – jelo nastalo u Bombaju s namerom da proslavi veliki uspeh filma “Milioner iz blata”. Čine ga kari, rakovi , beli tartufi, Beluga kavijar, škotski jastog, prepelica… Košta 2.400 evra.

Kobe govedina – šnicle od Kobe govedine su meke, ukusne, bogate omega 3 i 6 kiselinama. Pre klanja, volove obavezno masiraju i daju im da piju pivo. Ako ih naručite, znači da ste spremni da platite 2.800 dolara porciju.

Omlet Zilion dolara Lobster – ovaj omlet sadrži šest jaja, pavlaku i vlašac, ali i sevruga kavijar i celog jastoga. Košta 1.000 dolara.

Omlet Zilion dolara Lobster, foto: digitaljournal.com

Omlet Zilion dolara Lobster, foto: digitaljournal.com

Westin Hotel Bagel – je neka vrsta sendviča punjena belim tartufima, goji bobicama i rizling grožđem. Napravljen je da bi se prikupio novac za stipendiju studentima koji pohađaju školu kulinarstva Les Amis d’Escoffier i danas svaki komad košta 1.000 dolara.

Matake (matsutake) pečurke – ovo su najskuplje pečurke na svetu koje rastu samo u nekim delovima Azije, Severne Amerike i Evrope. Pripadaju porodici Boletus, odnosno vrganjima i veoma su retke. Kilogram ovih pečuraka košta 1.000 dolara.

Foto u zaglavlju: imgbuddy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*