Rak kože se može videti – gledaj da preživiš!

U okviru projekta od nacionalnog značaja “Pregled za sve”, u organizaciji Fonda B92 i Eucerin Srbija, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tokom narednih meseci sve državne dermatološke ustanove u Srbiji biće opremljene dermoskopima neophodnim za rano dijagnostikovanje raka kože.

Za razliku od drugih karcinoma, karcinomi kože se mogu videti, a u poodmaklim stadijumima mogu se videti i golim okom. Cilj akcije “Pregled za sve” je rano otkrivanje karcinoma kože, a pre svega melanoma kao najagresivnijeg oblika. Za to se koriste posebni uređaji, dermoskopi, kojima dermatolozi obavljaju dermoskopske preglede. Kroz akciju “Pregled za sve”, obezbeđuju se dermoskopi za sve državne dermatološke ordinacije u Srbiji, ali i besplatna edukacija svih dermatologa o ovoj neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

Planirano je da u okviru projekta “Pregled za sve”, već u narednim mesecima bude zadovoljeno 90 odsto potreba za velikim dermoskopima u ustanovama tercijarne dermatološke zaštite, kao i do 70 odsto potreba za malim dermoskopima u opštoj dermatološkoj praksi. U toku ove godine plan je da svaka ustanova koja pošalje dermatologe na edukaciju dobije barem jedan aparat, ukoliko ga već ne poseduje. U narednim godinama će sve državne dermatološke ordinacije biti opremljene ovim aparatima.

Za uspeh akcije “Pregled za sve” od izuzetnog značaja je informisanje javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevog zračenja, prepoznavanju faktora rizika, pravilnom ponašanju na suncu, samopregledu i neophodnosti redovnih dermatoloških pregleda.

Ono sa čim se lekari susreću kod većine pacijenata je poricanje. To je bila osnova za prvi spot u okviru kampanje koji za cilj ima buđenje svesti o ovom problemu – „Gledaj da preživiš!“

Iako je akcija “Pregled za sve” usmerena na sve starosne grupacije, poseban akcenat u daljem toku akcije biće stavljen na edukaciju roditelja i mladih. Od izuzetnog je značaja zaštita najmlađih jer koža sve pamti, a 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta.

Da li treba da se brinem? Nemojte biti zabrinuti, već svesni i obazrivi. Rak kože je najčešći kod osoba starijih od 50 godina i kod osoba koje se produženo ili intenzivno izlažu suncu. Međutim, melanom pogađa i mlađe osobe. Postoje različiti tipovi i podkategorije raka kože. Najopasniji od svih je melanom.

Nemelanomski rak kože nije tako opasan kao melanom, ali je deset puta češći. Posebno su zahvaćene regije kože koje su najizloženije suncu: lice, uši, nadlanice, podlaktice, polja bez dlake na glavi.

Najvećem riziku izložene su osobe: sa svetlom kožom, podložne opekotinama od sunca, sa više od 50 mladeža, osobe koje su imale opekotine od sunca u detinjstvu ili koje provode dosta vremena na suncu (zbog posla ili hobija), koje koriste ili su koristile solarijum, čiji je bliži srodnik imao rak kože ili koje su imale transplantaciju organa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *