Pulicer 2015. godine za dokumentarni film o femicidu – “Till Death Do Us Part“

Časopis The Post and Courier iz Čarlstona, Južna Karolina. koji ima osamdesetak zaposlenih i dnevni tiraž od 85.000 osvojio je najprestižniju Pulicerovu nagradu za novinarstvo, za dokumentarni film o visokom broju smrtnih slučajeva u ovoj državi, prouzrokovanih nasiljem u porodici.

Na osnovu ranije pisanih tekstova nastao je dokumentarni film pod nazivom Till Death Do Us Part(Dok nas smrt ne rastavi), koji je nagrađen zlatnom medaljom u kategoriji Public service i ovo je prva Pulicerova nagrada dodeljena novinama koje spadaju u red “malih novina”.

Ovaj film o femicidu nastao je na osnovu istraživanja ovog časopisa iz Južne Karoline o fenomenu nasilja nad ženama u ovoj oblasti koji je poslednjih nekoliko godina u porastu i skoro apsolutne ravnodušnosti policije kada je ovaj problem u pitanju.

Pulicerovu nagradu, najprestižniju nagradu u oblasti književnosti i novinarstva, kao i svake godine dobili su profesionalci iz cele zemlje, ali se na čelu našao dokumentarni film “Till Death Do Us Part” koji se bavio delikatnim pitanjem nasilja u porodici koje trpe žene jer je u poslednjoj deceniji u ovoj oblasti zabeleženo preko 300 slučajeva davljenja, ubistva nožem ili nekim drugim oružjem, što znači da se na svakih 12 dana desilo jedno ubistvo, a situaciju pogoršava to što lokalne vlasti, policija i pravosuđe nisu uradili ništa kako bi broj žrtava bio smanjen, odnosno žene žrtve porodičnog nasilja bile zaštićene.

Foto: derechoecuador.com
Foto: derechoecuador.com

Ova nagrada, sama po sebi važna, važna je i zbog toga što je pripala malom lokalnom listu koji je bacio svetlo na problem femicida, problem koji potresa ceo svet. Ovaj film je stavio do znanja da je Južna Karolina među državama sa najvišom stopom smrtnosti žena žrtava porodičnog nasilja, kao i da je ovo međunarodni problem koji zahteva da se o tome govori u cilju podizanja svesti javnosti kada je femicid u pitanju.

Četiri novinara koja stoje iza tekstova i ovog dokumentarnog filma, pouhvaljeni su za sveobuhvatan pristup problemu pokazujući koliko kulturni stavovi, nesprovođenje zakona, zanemarivanje zakona i zakonodavna ravnodušnost stvaraju zemlju u kojoj žene koje su imale tu nesreću da se zaljube u nasilne muškarce nemaju nikakvu zaštitu. Veliku pažnju su posvetili tradicionalnim rodnim ulogama zbog kojih društvo ne reaguje kada zlostavljane žene zatraže pomoć. Novinari su otkrili da institucije insistiraju da par ostane zajedno umesto da ih odvoje iako stručnjaci apeluju da se žrtva mora odvojiti od svog zlostavljača. Porazno je i to što je u Južnoj Karolini kazna za čoveka koji zlostavlja svog psa pet godina, a kazna ako pretuče svoju ženu samo 30 dana.

Još jedna od spornih stvari koju je izneo na svetlo dana ovaj dokumentarni film je ta što se vlast oglušuje o zahteve da se zakon promeni i da se muškarcima nasilnicima oduzme oružje. Više od tri četvrtine birača u ovoj visoko konzervativnoj državi podržavaju zakon koji bi doveo do toga da porodičnim nasilnicima bude oduzeto oružje, ali zagovornici “pro-gun” zakona osuđuju čak i najblaži pokušaj da naslnicima bude oduzeto oružje koje poseduju.

Prošle nedelje u centru Beograda, u jednom kafiću, ubijena je Slavica Rakulj koju je ubica mesecima pre ubistva proganjao. Ona je šesnaesta žrtva od početka ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *