Ukusna i mekana pogača koju mesimo na Uskrs u rano jutro, može biti i u obliku jagnjeta i krasiti našu trpezu na sasvim poseban način. Oblikovanje je sasvim jednostavno i ne iziskuje ni mnogo vremena ni truda.
Potrebno je:
oko 800 g belog brašna
1 kocka kvasca
1 kašičica šecera
1/2 l mleka
100 g maslaca
2 ravne kašičice soli
3 žumanca
susam za posipanje
3 zrna bibera za oči i nos
Kvasac rastopiti u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kada uskisne, sipati u posudu za mešenje, dodati ostatak mleka, rastopljen maslac, so, 2 žumanca i brašno da se zamesi glatko testo (brašno postepeno dodavati da testo bude srednje mekano). Testo dobro umesiti i ostaviti da naraste na toplom mestu pokriveno krpom. Kada naraste, odvojiti jednu veću lopticu za glavu i 14 manjih loptica za telo, kao i četiri za nožice. Formirati pogaču od loptica u obliku jagnjeta, premazati žumancetom, posuti susamom, staviti zrna bibera na mesto za oči i nos i nacrtati usta. Ostaviti najmanje pola sata da počne da raste i zatim peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepena.
Uživati svim čulima uz dobar kajmak, sir i naravno, kuvana jaja!
Prijatno!
Gordana Radojković