Jagnje pogača

Ukusna i mekana pogača koju mesimo na Uskrs u rano jutro, može biti i u obliku jagnjeta i krasiti našu  trpezu na sasvim poseban način. Oblikovanje je sasvim jednostavno i ne iziskuje ni mnogo vremena ni truda.

Potrebno je:

oko 800 g belog brašna

1 kocka kvasca

1 kašičica šecera

1/2 l mleka

100 g maslaca

2 ravne kašičice soli

3 žumanca

susam za posipanje

3 zrna bibera za oči i nos

Kvasac rastopiti u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kada uskisne, sipati u posudu za mešenje, dodati ostatak mleka, rastopljen maslac, so, 2 žumanca i brašno da se zamesi  glatko testo (brašno postepeno dodavati da testo bude srednje mekano). Testo dobro umesiti i ostaviti da naraste na toplom mestu pokriveno krpom. Kada naraste, odvojiti jednu veću lopticu za glavu i 14 manjih loptica za telo, kao i četiri za nožice.  Formirati pogaču od loptica u obliku jagnjeta, premazati žumancetom, posuti susamom, staviti zrna bibera na mesto za oči i nos i nacrtati usta.  Ostaviti najmanje pola sata da počne da raste i zatim peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepena.

IMG_0366

Uživati svim čulima uz dobar kajmak, sir i naravno, kuvana jaja!

Prijatno!

Gordana Radojković

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *