Dvadeset osam godina sa Simpsonovima

Bio je 19. april 1987. godine, kada se u kratkom filmu pod nazivom Laku noć, emitovanom tokom Tracey Ullman Show, pojavila porodica Simpson. Od tog trenutka, prošle su samo dve godine pre nego što je ova animirana porodica doživela veliki uspeh.

Od tada je prošlo 28 godina, njihov uspeh je nezaustavljiv, a o tome svedoče hiljade epizoda, tematske zabave, njihova lica na poštanskim markicama… Slatki, žuti likovi Homera, Mardž, Barta, Lise i Megi, osvojili su ceo svet.

Animirana serija o porodici Simpson iz Springfilda zasnovanoj na mešavini komedije i socio-političke satire uspela je da u zabavnoj formi da prenese poruke o porodici, društvu, svakodnevnom životu a sve u formi sarkazma i vezano za tabue modernog društva.

Springfild je, kažu, ogledalo globalnog sela a porodica Simson predstavnik zapadnog porodičnog modela koja tera gledaoce da kao u luna parku, u sobi sa smešnim ogledalima, gde je sve uvećano i izobličeno ali u osnovi tačno, gleda svoje lice.

simpsons 1

Simpsonove je stvorio američki karikaturista Matt Groening, legenda kaže da se ova porodica rodila za petnaest minuta, koliko je Matt čekao da ga primi TV producent J.L. Bruks. Kako nije ništa pripremio za stastanak, na licu mesta je morao nešto da smisli i tako je napravio nekoliko skica likova koji su nam danas poznati kao Simpsonovi.

Simpsonovi su postali tipična američka porodica koja se bori sa tipičnim problemima svakodnevnog života u tipičnom američkom gradu. Kada se govori o uspehu ove porodice, teško je otkriti tajnu tog uspeha. Činjenica je da su Simpsonovi ostavili neizbrisiv trag u istoriji animacije i komedije uopšte. Ovu animiranu seriju smatraju najrevolucionarnijim međunarodnim televizijskim događajem u poslednjih nekoliko godina, a njeni glavni likovi stoje rame uz rame sa najvećim holivudskim zvezdama.

Zanimljivo je da je za svaku epizodu potrebno od 6 do 9 meseci rada. Pored glavnog zapleta u svakoj epizodi postoje i sporedne, prateće priče koje ponekad, ako gledalac nije pažljiv, prođu nezapaženo, a uglavnom se odnose na aktuelne događaje.

Simpsonovi su se sa puno ironije dotakli svakog aspekta američkog drutšva i osvojili su milione gledalaca širom sveta. Serija je na najbolji mogući način, koliko god da je puna ironije, izbegla gnev Amerikanaca, ali izbegla i vređanje drugih kulutra, do te mere da je jedna od omiljenih u arapskim zemljama što se smatralo nezamislivim.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *