Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka iz prirode i lek za mnoge bolesti. Kaže se da bi ova biljka odavno nestala sa zemlje da ne pecka pri dodiru jer bi je životinje i insekti pojeli koliko je lekovita. Lekoviti su joj svi delovi od korena do listova i semena.
Najbolje je brati je (u rukavicama) u rano proleće kada su listovi mladi i od nje spravljati čaj, čorbe, tinkture a i dodavati je u proji, hlebu , u jela u koje inače ide zeleno lisnato povrće.
Odlična je za prolećno čišćenje organizma, za krvnu sliku ali i za organe za varenje, jetru i pankreas.
Ovih divnih prolećnih dana kada često boravimo u prirodi, naberite mlade listiće koprive jer predstavljaju pravo zeleno blago za vaš organizam. Čaj se vrlo lako pravi a izuzetno je lekovit , ne samo za poboljšanje krvne slike već deluje i umirujuće, ali i diuretički, te pomaže pospešivanje metabolizma, snižavanje pritiska a i šećera u krvi. Ovim čajem možete ispirati i kosu jer pomaže jačanju vlasi. Izuzetno pomaže jačanju organizma svima koji pate od alergija a važno je napomenuti da je jedan od tradicionalnih lekova za lečenje prostate.
Način pripreme je vrlo jednostavan:
U litar ključale vode staviti dve pune kašike opranih listića koprive. Poklopiti i odstaviti da odstoji 3-5 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno. Listiće možete odmah iskoristiti pri spravljanju raznih jela, ali ih možete držati i u zamrzivaču.
Uživajte u ukusnom čaju, po želji dodajte limun i med.
Prijatno!
Gordana Radojković