Usrkšnja tradicija obuhvata i bojenje jaja, običaj koji datira iz drevnih vremena, još su stari Rimljani bojili jaja crvenom bojom što je simbolizovalo sreću, plodnost i napredak.
Bojenje jaja prirodnim bojama omogućava nam da ih konzumiramo bez straha i da traju malo duže nego kad ih bojimo veštačkim bojama.
Kada bojimo jaja veštačkim bojama, uglavnom prvo kuvamo jaja a posle ih potapamo u boju, kod bojenja prirodnim bojama, kuvanje i bojenje se obavljaju istovremeno.
Prirodno obojena jaja neće biti tako intenzivne boje kao kad ih bojimo veštačkim bojama, pa ako želite intenzivniju boju a da ona ne bude veštačka, najbezbednije je da jaja obojite prehrambenim bojama koje koristimo za ukrašavanje torti i kolača.
Kada kuvate jaja prirodnom bojom, jaja, kao što znate stavljate u hladnu vodu kako ne bi došlo do pucanja, vodi dodajte kašičicu sirćeta koja će dati postojanost boji i u zavisnosti kakvu boju želite, u vodu dodajte:
- za žuta jaja – šafran ili kurukuma začin
- za svetlo žuta – kora od limuna i pomorandže
- za zelena – spanać ili peršun
- za crvena i roze – cveklu, crveni kupus, crveni luk, crveni čaj, sok od borovnice
- za narandžasta – luk
- za braon – kafu ili crni čaj
- za ljubičasta – crveno vino
- za plava – brusnicu
Jaja kuvajte 10 do 15 minuta na tihoj vatri, ukoliko vam se učini da je boja isuviše bleda, možete ih kuvati par minuta duže, a da biste dobili lepu boju, koristite bela jaja.
Da biste dobili intenzivniju boju, ne morate duže kuvati jaja, možete ih potpiti u vodu, dodati sastojak koji će im dati određenu boju i držati preko noći u frižideru a zatim sutradan kuvati na laganoj vatri.
Nakon što ste obojili jaja, premažite ih uljem kako bi bila sjajna.