Home / Tetkina Kuhinja / Bliži se Uskrs – prirodne boja za jaja
Bliži se Uskrs – prirodne boja za jaja

Bliži se Uskrs – prirodne boja za jaja

Usrkšnja tradicija obuhvata i bojenje jaja, običaj koji datira iz drevnih vremena, još su stari Rimljani bojili jaja crvenom bojom što je simbolizovalo sreću, plodnost i napredak.

Bojenje jaja prirodnim bojama omogućava nam da ih konzumiramo bez straha i da traju malo duže nego kad ih bojimo veštačkim bojama.

Kada bojimo jaja veštačkim bojama, uglavnom prvo kuvamo jaja a posle ih potapamo u boju, kod bojenja prirodnim bojama, kuvanje i bojenje se obavljaju istovremeno.

Prirodno obojena jaja neće biti tako intenzivne boje kao kad ih bojimo veštačkim bojama, pa ako želite intenzivniju boju a da ona ne bude veštačka, najbezbednije je da jaja obojite prehrambenim bojama koje koristimo za ukrašavanje torti i kolača.

Kada kuvate jaja prirodnom bojom, jaja, kao što znate stavljate u hladnu vodu kako ne bi došlo do pucanja, vodi dodajte kašičicu sirćeta koja će dati postojanost boji i u zavisnosti kakvu boju želite, u vodu dodajte:

  • za žuta jaja – šafran ili kurukuma začin
  • za svetlo žuta – kora od limuna i pomorandže
  • za zelena – spanać ili peršun
  • za crvena i roze – cveklu, crveni kupus, crveni luk, crveni čaj, sok od borovnice
  • za narandžasta – luk
  • za braon – kafu ili crni čaj
  • za ljubičasta – crveno vino
  • za plava – brusnicu

Jaja kuvajte 10 do 15 minuta na tihoj vatri, ukoliko vam se učini da je boja isuviše bleda, možete ih kuvati par minuta duže, a da biste dobili lepu boju, koristite bela jaja.

Da biste dobili intenzivniju boju, ne morate duže kuvati jaja, možete ih potpiti u vodu, dodati sastojak koji će im dati određenu boju i držati preko noći u frižideru a zatim sutradan kuvati na laganoj vatri.

Nakon što ste obojili jaja, premažite ih uljem kako bi bila sjajna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*