Tetka o Tetkama – ko to pevanjem budi nostalgiju

Možda ste na Fejsbuku ili Tviteru videli najavu da negde tamo, u nekom klubu, nastupaju Tetke i zapitali se – pobogu kakve tetke, čije tetke, šta li pevaju te tetke.

Tetke su ženski četvoroglasni bend sastavljen od iskusnih i profesionalnih pevačica koje su našle način da spoje posao i zasovoljstvo, i da, izvodeći muziku iz sedamdesetih i osamdesetih, vraćaju i sebe i druge u vreme kada se možda nije živelo bolje, ali se živelo bezbrižnije i rasterećenije.

Tetke su počele sa radom polovinom 2014. godine, kada su krenule sa aktivnim pripremama za nastupe i uvežbavanjem repertoara, dok su prve nastupe zabeležile krajem iste godine. Pokrenule su ih Nikolina Ljepava i Tatjana Matejić, nekadašnje članice hora „Mokranjac“, a pridružile su im se ubrzo i Zorana Kalapiš i Marčela Frančesko, takođe profesionalne pevačice.

Na svojim nastupima Tetke izvode širok repertoar obrada pesama iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Karakteristika im je višeglasno pevanje, uz instrumentalnu pratnju klavijatura i ritam sekcije. Svaku pesmu doživljavaju na svoj način i preuređuju tako da ona dobije sasvim novi i drugačiji aranžman. Prisutni kažu da ih „Tetke“ po zvuku podsećaju na hor koji izvodi pop, rok i evergrin.

10428376_1561105644152879_680058343546262529_o

Tetke uspešno nastupaju u uglednim klubovima u Beogradu, kao i na proslavama zatvorenog tipa. Sebe ne porede ni sa jednim bendom i ne žele da prave kompromise sa sobom. „Praktično sve stvari koje pevamo jesu i biće iz vremena bivše Jugoslavije. Imamo dovoljno godina i dovoljno nastupa da znamo šta je naš pravac i naš put“, ističu Tetke.

Atmosfera na njihovim nastupima je takva da se okuplja veliki broj poznatih ličnosti, pre svega pevača i glumaca, koji često, poneseni atmosferom, traže da zapevaju sa Tetkama. Zato su nastupi Tetki uvek iznenađenje i atrakcija za publiku.

Svojom atraktivnom pojavom, originalnim pevanjem kakvo ne postoji na muzičkoj sceni ex-Jugoslavije, interesantnim i specifičnim repertoarom, ali i ubedljivim i efektnim nastupima, Tetke su privukle pažnju medija.

Trenutno, Tetke aktivno nastupaju i uporedo pripremaju materijal za svoj prvi studijski album namenjen tržištu ex-Jugoslavije.

Ako ste voleli muziku sedamdesetih i osamdesetih, sigurno ćete uživati u hitovima Maje Odžaklijevske, Josipe Lisac, Lea Martina, Indexa, Branimira Džoija Štulića, Idola i mnogih drugih sa prostora bivše Jugoslavije, ali i najvećim hitovima ABBE, Juritmiksa, Boba Marlija, Glorije Gejnor, u specifičnom izvođenju i višeglasnom pevanju Tetki.

Prateći bend Tetki čine Aleksandar Kovačević –klavijature i Marko Selaković -bubnjevi/perkusija.

Najave za nastupe možete pratiti na oficijelnaoj Facebook stranica benda Tetke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *