Tart je prava prolećna poslastica, ovaj kolač ili pita se sastoji od biskvita, krema i voća. Iako je ovih dana vreme pravo zimsko, možda da prizovemo proleće pravljenjem ove poslastice.
Potrebno je:
Za testo:
300 g brašna
180 g maslaca
4 kašike prah šećera
2 kašike hladne vode
1 jaje
Za krem:
½ l mleka
1 kesica vanilin šećera
6 kašika šećera
1 kašika gustina
4 kašike brašna
2 jaja
Voće – 250 g jagoda i 2 banane
Umutiti maslac (omekšao na sobnoj temperaturi) sa prah šećerom i vanilom, dodati jaje, vodu i brašno i umesiti testo (ne mora mnogo da se mesi, tek da se izjednači sve). Uviti u foliju i ostaviti 1 sat u frižderu.
Razviti ga i obložiti dobro podmazanu okruglu tepsiju (ili prekrivenu papirom za pečenje) – stranice i dno i izbockati viljuškom. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Kada je pečeno, izvaditi da se ohladi pa napuniti pripremljenim vanil kremom: jaja umutiti mikserom, dodati šećer, vanilin šećer , gustin i brašno i razrediti hladnim mlekom da dobijete ređu masu. Ostatak mleka stavite da provri, kad provri smanjite vatru, sipajte masu i kuvajte sve vreme mešajući da se ne stvore grudvice. Kada se krem zgusne skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Preko krema naređati kolutove banane a odozgo jagode (sveže ili iz zamrzivača).
Ostaviti da se hladi u frižderu i služiti.
Prijatno!
Gordana Radojković
a gde da nadjem jagode?