Prolećno spremanje – oslobodite se svega što više ne koristite

Prema jednom američkom istraživanju, koristimo samo oko 20% onoga što imamo u kući, 80% nikada ili retko koristimo ali se teško odričemo tih stvari.

Višak stvari naš život čini prilično neorganizovanim, ormari su nam pretrpani, tu i tamo zaglavljena je neka kutija u koju smo smestili ono što ne koristimo ali što jednog dana može da nam zatreba.

S obzirom da nam stiže proleće, možda bi trebalo da napravite veliko spremanje i oslobađanje od stvari koje ne koristitite.

Što se garderobe tiče, umemo emotivno da se vežemo za neke komade, da, to je ona haljina koju sam obukla kada sam išla na prvi sastanak sa njim, jao, ove cipele su demode ali baš ih volim, možda se moda ponovo vrati… Iskren odgovor samoj sebi kad ste poslednji put nešto obukle, kada ćete to ponovo obući i da li ćete uopšte moći da obučete, može vam pomoći da se oslobodite viška stvari a kao uspomene mogu vam služiti fotografije. Nabavite nekoliko kutija, ispišite na njih imena svojih prijateljica i poklonite im te stvari. Isto uradite i sa dečijom garderobom koju su prerasla.

Ako vam je baš teško da se odvojite od svoje garderob, stanite ispred ogledala, redom oblačite ono što godinama niste obukle i zapitajte se da li se ti koamdi garderobe uklapaju u vaš sadašnji stil oblačenja i da li odgovaraju vašoj figuri. Oslobodite se svega onoga što više nije u skladu sa vama.

Foto: thinkdonna.it
Foto: thinkdonna.it

Kuhinjski ormari su nam često prenatrpani plastičnim kutijama, teglama, flašama. U kuhinji mesta nikad dosta i vrlo je teško organizovati je da nam sve bude na dohvat ruke. Oslobodite se svih tih praznih ambalaža koje najverovatnije nikada nećete iskoristiti. Proverite rok trajanja na začinima, čajevima, brašnu, testenini. Napravite red među šerpama, one koje najčešće koristite neka vam budu bliže, one koje koristite ređe možete podići na više police.

Ako su vam deca još uvek mala i imate problem sa igračkama koje se nalaze u svakom uglu, vodite računa, čak i ako su polomljene i oštećene, deca se vezuju za igračke, nikako ih ne bacajte a da i oni u tome ne učestvuju. Odvojite dan kada ćete zajedno pregleati igračke i kroz igru ih navesti da slože svoje igračke i odreknu se onih koje su preprasli. Deca vole i da crtaju, boje, bojice su obično razbacane. Naučite ih redu, možete neku od onih tegli iz kuhinje da im date da tu slože svoje bojice, objasnite im zbog čega je važno da svaki put kad završe sa crtanjem ili igranjem, svoje stvari spakuju na jedno mesto.

Kad sve to sredite, na redu je kupatilo. Kupatila su prepuna krema, kupki, šminke. Svemu proverite rok trajanja i bacite sve čemu je istekao rok. Isto uradite i sa lekovima iz kućne apoteke.

Zimsku garderobu koju nećete koristiti do sledeće zime sredite, kape, šalove, rukavice odložite u kutije i dignite ih negde gde vam neće smetati. Jakne slobodno spakujte u velike kese, ništa im neće smetati. Kutije od cipela i čizama ne treba bacati, one će vam odlično poslužiti da odložite sezonsku obuću a da vam ormari budu sređeni.

I na kraju sitnice, temeljno očistite bibilioteku, knjige skupljaju mnogo prašine, pobacajte sve časopise koje ste kupovali i koje čuvate zbog nekog recepta.

A onda kad sve to završite, malo ispremeštajte nameštaj, to će vam dodatno dati osećaj da živite u nekom novom prostoru, oslobodili ste se nepotrebnih stvari, namestili neki nov kutak u kome ćete uživati, proleće može da dođe.

One comment

  1. Ponekad nismo ni svesni koliko se stvari s godinama nakupi. Shvatila sam to prošle godine, kad sam odlučila da svoj stan u centru NS prodam preko solis-a i zamenim za kuću u Kamenici. Pre selidbe, prvo sam se rešila svega što me ni treba, da bih imala manje stvari za prenošenje. Trajalo je to danima. Od tada, bez obzira što imam više prostora, čim primetim da nešto ne koristim a stoji mi, gledam gde mogu da ga udomim.
    Sasvim ste u pravu, treba se rešiti svega što se ne koristi. Lakše se diše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *