Proleće je – svi napolje!

Dani su sve duži, temperature sve više, proleće je na pragu, nema više izgovora za sedenje u kući. Uostalom, čitave zime ste sedeli, vreme je da ponovo otkrijete zadovoljstvo boravka u prirodi, na svežem vazduhu.

Ako niste aktivni sportista i šetnja od nekoliko sati nedeljno vam može pomoći da se vratite u formu, ali će uticati i na vaše raspoloženje jer kretanje pomaže našem telu da proizvodi endorfin, čuveni “hormon sreće”.

Ako ste cele zime bili neaktivni, ne žurite, potrebno je vreme da aktivirate mišiće. Vikend je pravo vreme da se pokrenete, počnite sa laganom vožnjom bicikle ili šetnjom. Postepenost je put ka uspehu ali i način na koji ćete izbeći upalu mišića što može dovesti do odustajanja pre nego što ste zaista počeli.

Foto: nextrunningtorino.com
Foto: nextrunningtorino.com

Trčanje je sve popularniji sport. Odlično je ako želite bar malo da podmladite svoje telo, izgubite kilograme nataložene tokom zime a možete ga praktikovati bilo kad, bilo gde. Sve što vam je potrebno su udobne patike i odeća koja “diše”.

Ako ste početnik, praktikujte nekoliko minuta trčanja, nekoliko minuta hoda, dajte vremena svom telu da se navinke na napor. Nakon nekoliko nedelja, sve manje ćete hodati a sve više trčati. Ne trčite na asvaltu jer je to težak teren za početnike a možete se i povrediti, ako povredite zglobove, ništa od trčanja. Trčite u parku, na zemljanoj stazi.

Ako mislite da trčanje nije za vas, ako vam je previše naporno – hodajte, ali se krećite.

Biciklizam je sport za svakoga, čak i za starije osobe i one sa viškom gilograma. Više od polovine tela, u stvari, opušteno “leži” na sedištu. Biciklizam je odličan sport za kontrolu krvnog pritiska. Pre nego što krenete u vožnju bicikle, proverite da vam sedište nije previše tvrdo, da bude na pravoj visini. Ako ste početnik, neka vaše dnevne ture prvih nedelju, dve, ne prelaze pola sata, a onda postepeno povećavajte do sat vožnje.

Ako imate problem sa motivacijom, samo se setite da radite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje. A kad ste rešili taj problem, bilo bi dobro da regulišete i ishranu, uvedite dosta voća i povrća bogatih vlaknima, naročito ako patite od problema sa crevima.

I trčanje i biciklizam su “solo” sportovi, nije vam potrebno društvo, ali imati društvo za ove sportove stvara osećaj odgovornosti. U društvu ćete više uživati a imate mogućnost i da se ispričate. Jeste da je malo napornije pričati dok trčite ili vozite biciklu, ali bar nećete sedeti u nekom zagušljivom kafiću.

Foto u zaglavlju: mammecoitacchiaspillo.it

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *