Pesto đenoveze nominovan za UNESCO-vu listu nematerijalne baštine

Pesto đenoveze (pesto genovese ili pesto alla genovese) je jedan od najpoznatijih sosova za testeninu i jedan je od simbola italijanske tradicionalne kuhinje.

Ovaj sos je relativno “mlad” datira iz druge polovine 19. veka mada je napravljen na osnovu mnogo starijeg recepta na bazi belog luka iz 13. veka koji su ljudi koristili da bi jelu dali ukus ali i da bi neutralisali miris mesa koje je bilo na granici da počne da truli.

Kao i većina danas svetski poznatih recepata, i ovaj sos je nastao u kuhinjama siromašnijeg sloja stanovništva koji je korišćenjem začina pokušavao da obogati svoju jednoličnu trpezu. U vreme kad je nastao, bosiljak, biljka arapskog porekla, već je bio naveliko rasprostranjenu celom Sredozemlju i vremenom je postao simbol Đenove, najverovatnije zbog vazduha i zemljišta za koje veruju da daju specifičan ukus i aromu ovoj biljci.

Danas se pesto genoveze jede uz lazanje, špagete, rezance, sve vrste testenina, krompir i njoke, ali i meso. To je jedan od onih sosova sa kojima ne možete da promašite i možda je to jedan od razloga što je danas spreman da uđe na listu neamterijalne baštine čovečanstva, isto kao i mediteranski način ishrane, no jedan od razloga je i da se sačuva tehnika i originalan recept za ovaj sos koji ima sve više varijacija i postoji opasnost da se izgubi.

Foto: splendidtable.org
Foto: splendidtable.org

Ukoliko želite da napravite ovaj sos, potrebni su vam, po priginalnom receptu:

60 -70 grama listova svežeg bosiljka

30 grama pinjola (možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane)

40 – 60 grama parmezana

30 grama pekorino sira

1 – 2 čena belog luka

10 grama soli

60 – 80 grama ekstra devičanskog maslinovog ulja

Za tradicionalno pripremanje pesto đenoveze sosa, korisito se mermerni avan i drveni tučak, avan sigurno nemate, pa koristite blender.

Listove bosiljka operite hladnom vodom i ostavite da se osuše na pamučnoj krpi. Stavite u blender, dodajte beli luk, so i pinjole, nakon toga sir i na kraju maslinovo ulje, sve dobro sjedinite i sos je gotov. Ukoliko ne iskoristite sve odmah, čuvajte ga u staklenoj tegli.

Inače, kažu da koliko god svi pratili recept, odnosno spremali pesto đenoveze po istom receptu i sa istim promerom sastojaka, ne postoje dva identična sosa.

Foto u zaglavlju: recipes100.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *