Orada je jedna od najslađih belih riba sa izuzetno sočnim mesom i malo kostiju. Može se pržiti, peći, spremati na roštilju, kako god je spremali dobićete ukusan ručak.
Potrebno je (za dve osobe):
2 orade (od oko 250-300 g)
maslinovo ulje (2-3 kašike)
začini : morska so, biber, suvi peršun, suvi celer, ruzmarin, vegeta)
3-4 čena belog luka
Oradu očistiti, oprati i osušiti papirnatim ubrusom. Posebno spremiti marinadu od maslinovog ulja, začina (količina po ukusu) i sitno seckanog belog luka i premazati ribu spolja i iznutra. Ostaviti da odstoji oko 1 sat u vatrostalnoj tepsiji podmazanoj maslinovim uljem. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, prekriveno aluminijumskom folijom. Posle oko 20 minuta, otkriti foliju, preliti ribu sokom koji se stvorio od pečenja, dodati pola šoljice vode i peći oko 25 minuta. Služiti odmah, sa kriškama limuna i krompir salatom.
Prijatno!
Gorana Radojković