Namirnice koje nikako ne treba držati u frižideru

Ponekad neke namirnice po inerciji stavljamo u frižider, možda nećete verovati – neki ljudi čak i kafu drže u frižideru. Kafa, naročito ako je u otvorenoj posudi može da apsorbuje mirise drugih namirnica, tako da je nikako ne treba stavljati u frižider, ali ni držati na pretoplom mestu, podjednako joj ne prijaju ni toplota ni hladnoća.

Jabukama i bananama nije mesto u frižideru. Jabuke će izgubiti svoju prirodnu hrskavost, postati puderaste i manje ukusne, a banane neće sazreti, hladnoća im nikako ne prija. I jedno i drugo držati u korpi za voće van frižidera.

Luk treba čuvati na suvom i tamnom mestu, hladnoća ga čini mekim, a ako imate veću količinu povremeno proveravajte da nije počeo da klija. Isto važi i za beli luk.

Krompir takođe treba čuvati na suvom i tamnom mestu kao što je podrum, ne u frižideru, jer mu ne prija hladnoća, ali ni na toplom, da ne bi počeo da klija, krompir koji je proklijao više nije za jelo.

Paradajz skoro svi držimo u frižideru, prosto nam je nezamislivo da salata koju napravimo ne bude hladna, naročito tokom sezone, kad su dani topli. Paradajz u frižideru gubi svoj ukus jer hladnoća zaustavlja fermentaciju, ono što daje ukus voću i povrću. Bolje je držati ga van frižidera.

Med je veoma dugotrajan, međutim, tokom vremena podleže promenama a ono što utiče na promene su vlažnost, svetlost i toplota. Zato je najbolje mesto za čuvanje meda – ostava, gde obično nije ni vlažno, ni preterano hladno, ni preterano toplo a ni svetlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *