Multitasking mama – mame danas

Šofer, medicinska sestra, psiholog, nutricionista, nastavnik – majka. Smatra se da majke danas imaju mnogo više obaveza i odgovornosti nego njihove majke i majke njihovih majki. Istraživanje koje je sproveo Kinder Cereali pokazalo je da se uloga majke sve više širi i razvija i da je sve teže nositi se sa svim obavezama.

Biti majka je pre svega zadovoljstvo, ovo istraživanje je trebalo da pokaže šta je zajedničko svim majkama, bez obzira da li su zaposlene ili domaćice i kakva je uloga majke u današnjem društvu.

Briga za dete je obaveza koja zahteva mnogo vremena i velike sposobnosti i znanja, posebno u osetljivim oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje i vaspitavanje deteta. Očevi, pokazalo se, manje učestvuju u obavezama oko dece, oni su tu kada su igra i zabava u pitanju, kada treba da se donesu odluke, mada i tada “delegiraju” majku da ona odluči.

Danas majke trpe veliki pritisak, ne samo od strane porodice već i od strane društva i firme u kojoj rade – svi još uvek imaju stereotipnu sliku o majci, da je ona ta koja treba da se žrtvuje za decu, dok ne dobija pomoć koju joj svi obećavaju i za koju znaju da joj je potrebna. Dodadno komplikuje situaciju to što majke trpe i pritisak da moraju biti primer svojoj deci, ali biti i dobre supruge, da supružnik i brak nikako ne smeju da trpe, na šta se muškarci često žale jer sa dolaskom deteta žena ima manje vremena da se posveti i sebi i suprugu što stvara probleme u braku.

Anketirane mame su posebno zabrinute oko obrazovanja i vaspitanja – kako da prenesu deci najvažnije vrednosti. Kako da ih nauče da poštuju različitosti? Teško se nose sa slobodnim aktivnostima dece, aktivnostima van škole, moraju dobro da se organizuju i stalno su u strahu da ne mogu da ispune sve obaveze.

Kako mame imaju previše obaveza, postavljeno je pitanje šta može da se uradi kako bi bile malo rasterećene. Što se tiče obrazovanja, 45 odsto mama smatra da u školama treba da se organizuju razne radionice za decu, među kojima i radionica kuvanja što želi 29 odsto anketiranih mama, mnoge od njih su predložile i radionice koje će decu učiti samostalnosti.

Trećina ispitanih mama smatra da bi povremeni sastanci roditelja o aktelnim pitanjima kao što su nasilje među vršnjacima, poremećaji u ishrani, različistosti, očuvanje životne sredine, bili veoma korisni za sve.

Što se tiče slobodnog vremena koje deca imaju van škole, preko 40% ispitanih mama smatra da je potrebno više mesta za zabavu dece, naročito zimi, i to mesta na kojima se može zabaviti cela porodica, ne igraonica gde mogu ostaviti decu, kao i da muzeji, bioskopi, zabavni parkovi treba da daju popuste za ulaznice kako bi bili dostupniji sve više opterećenim kućnim budžetima.

Bez obzira na teškoće, sve mame su izjavile da im predstavlja veliko zadovoljstvo da podižu svoju decu, ali da roditeljstvo danas itrpi velike izazove koji su sve složeniji i da društvo mora da nađe mogućnosti kojih ima bezbroj da se pomogne majkama da uživaju u roditeljstvu bez puno pritisaka kod kuće i na poslu.

Izvor: donnamoderna.com

Foto: paroladimamma.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *