Misia – Šanel parfem inspirisan najboljom prijateljicom Koko Šanel

Davne 1917. godine, mlada Gabrijela Šanel, kasnije poznata po nadimku Koko, napravila je svoje prve korake u karijeri, u boemskom Parizu gde je uspela da otvori svoju prvu prodavnicu. Bilo je to iste godine kada je upoznala Misiu Sert, ženu koja ju je uvela u svet umetnika i intelektualaca i koja će postati njena najbolja prijateljica.

Misia Sert je rođena u Rusiji od oca Poljaka i majke Belgijanke koja je umrla na porođaju a nadimak Misi joj je nadenuo otac što je na poljskom deminutiv imena Marija. Kada je imala petnaest godina preselila se u Pariz, a u svet umetnosti je ušla nakon što se udala za osnivača avangardnog časopisa Revue blanche.Misia

Susret između Misie i Koko desio se na jednoj večeri kada je Misia izrazila svoje oduševljenje kreacijom Koko i tako je počelo njihovo prijateljstvo. Misia je Koko upoznala sa Polom Morandom, Pablom Pikasom, Žanom Koktoom, Igorom Stravinskim… Ali najpresudniji događaj za njihovo dugogodišnje prijateljstvo bio je to što je Misli bila ta koja je provodila vreme sa Koko i tešila je kada je njen tadašnji ljubavnik stradao u saobraćajnoj nesreći 1919. godine i na kraju je naterala da izađe iz izolacije i tuge i sa njom i njenim trećim mužem otputuje u Veneciju.

Prijateljstvo između Misie i Koko njihovi savremenici su nazivali besmrtnim. U čast tog prijateljstva, odnosno u čast Misie, jedan parfem od 14 retkih parfema iz kolekcije Les Exclusifs de Chanel koji nose pečat elegancije Koko Šanel, nazvan je Misia.

Iz Šanela kažu da je Misia, parfem koji se od ovog marta nalazi u prodaji, miris koji podseća na prošla vremena sa mirisnom notom ljubičice, sa dodatkom ruže Grasse, turske ruže i irisa.

Moja inspiracija za ovaj miris nije bila Misia kao osoba već prekretnica koju je ona predstavljala u žvotu Koko Šanel, izjavio je Olivier Polge, novi parfemier u kući Šanel.

Foto u zaglavlju: salzburg.com

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *