Kako da očistite peglu

Znate već koliko se nerviramo kad nam se isprlja ploča pegle, odnosno kad nam se desi da ne podesimo temperaturu prema određenoj tkanini što dovodi do lepljenja tkanine za ploču. Pored toga, voda i para mogu dovesti takođe do stvaranja prljavštine ali i do kamenca.

Pegla je spada u one kućne aparate koje smatramo neophodnim pa kad god se desi da “ne radi kako treba” nastaje veliki problem.

Po nekim statistikama, peglu koristimo bar dva puta nedeljno.

Čišćenje ploče pegle bi trebalo da se radi bar jednom nedeljno bez obzira da li smo je mi zaprljali nepažljivim peglanjem, ili nam se čini da je potpuno čista, što obezbeđuje da ona duže traje.

Naravno, možete kupiti neko sredstvo za čišćenje, ona najbrže čiste ploču posle čega samo treba da je obrišete suvom krpom, ali ta sredstva obično otpuštaju jake mirise, najčešće onaj na amonijak, pa ako vam to smeta, probegnite čišćenju klasičnim sredstvima za pranje.

Ploču pegle ćete uspešno očistiti deterdžentom za pranje sudova i sunđerom. Ništa jednostavnije.

Od prirodnih sredstava za čišćenje možete koristiti sirće. Zagrejte malo alkoholnog sirćeta u koje ste dodali malo soli, dobro istrljajte ploču pegle a zatim osušite krpom, biće kao nova.

Ploču možete očistiti i samo uz pomoć soli, sipajte so u neki tanjir i umočite u nju vlažan sunđer, da pokupi so, zatim trljajte ploču, isperite mlakom vodom i osušite krpom.

Soda bikarbona je još jedno sredstvo koje uspešno čisti peglu. Pomešajte kašiku sode bikarbone i sok od jednog limuna, natopite sunđer i trljajte zaprljanu površinu, osušite suvom i mekom krpom.

Vodite računa, koji god metod čišćenja da koristite, koristite mekšu stranu sunđera kako ne biste izgrebali i time upropastili ploču pegle.

Srećno peglanje!

Foto: choixdevie-toulouse.fr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *