Danas dočekujemo proleće i prisustvujemo pomračenju Sunca

Danas počinje proleće, tačnije, ono će večeras stići kod nas tačno u 23 sata i 45 minuta.

Navikli smo da nam se godišnja doba smenjuju 21. u mesecu, na svaka tri meseca i da nam proleće dolazi 21. marta. Međutim, smenja godišnjih doba zavisi od preciznih astronomskih događaja koji se dešavaju četiri puta godišnje, dva puta u toku ravnodnevice i dva puta tokom solsticija. Prolećna ranvodnevica ove godine pada 20. marta, tokom ovog veka desiće se da proleće stigne i u kasnim večernjim satima 19. marta a prvo astronomsko proleće koje će početi 21. marta desiće se tek 2102. godine.

Jesen i proleće počinju na dan kada su dan i noć jednake dužine što se dešava u različito vreme na različitim geografskim širinama a leto i zima počinju na dan solsticija kada je dan, odnosno dnevna svetlos, najduži – leto i kada je najkraći – zima.

Pored toga što nam stiže proleće, desiće se još jedan fenomen – pomračenje Sunca.

Pomračenje će biti vidljivo na Islandu, u Evropi, Severnoj Africi, Severnoj Aziji, Severnom Atlantiku i Farskim i Svalbard ostrvima.

Na ovom linku, odnosno animiranoj slici, možete videti kako se kreće senka Meseca tokom pomraćenja.

Maksimalno pomračenje će biti u 10 sati i 45 minuta.

Budite oprezni kad budete posmatrali pomračenje, ne gledajte golim okom, da biste bezbedno videli ovaj fenomen koristite naočare, dvogled ili teleskom sa specijalnim filterima. Ultraljubičasta i infracrvena svetlost mogu oštetiti oči ako gledate u Sunce direktno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *