U prethodnoj godini osam miliona smrtnih slučajeva od bolesti kancera

Prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije, u prethodnoj godini registrovano je 14 miliona novih pacijenata koji su oboleli od nekog oblika kancera, dok je više od 8 miliona ljudi preminulo od ovih bolesti.

Kako procenjuje SZO, rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti i procenjuje se da će se povećati za 70% u narednih 20 godina. Među muškarcima, odnosno među svim dijagnostifikovanim kancerima kod muškaraca na vodećim mestima su rak pluća, prostate, kolorektalni, želuca i jetre, dok kod žena najviše ima dijagnostifikovanih kancera dojke, kolorektalnih, plućnih, grlića materice i stomaka.

Jedan od ciljeva SZO je da se smanji broj preranih smrti izazvanih kancerom i to na globalnom planu.

Oko trećina prevremenih smrti zbog bolesti raka mogla bi se izbeći ako bi se radilo na pet faktora rizika koji se odnose na promenu načina života i ishrane:

  • visok indeks telesne mase
  • niska potrošnja voća i povrća
  • nedostatak fizičke aktivnosti
  • preterano konzumiranje alkohola
  • preterana upotreba duvana

Iz SZO ističu da preterana upotreba duvana predstavlja najveći rizik za oboljevanje od kancerogenih bolesti, da je duvan odgovoran za 20% umrlih od bolesti kancera i čak 70% umrlih od raka pluća.

Kako bi se smanjila smrtnost od bolesti kancera, kao najvažniji faktor, pored promena u načinu života i ishrane, smatra se rano otrkivanje bolesti, zbog čega iz SZO apeluju na sve zemlje sveta da sprovode skrining rizičnih grupa.

Foto: prevention.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *