Refleksologija – zdravlje je u stopalima

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, celo naše telo nalazi se u stopalima, tačnije, u stopalima se nalaze centri za sve organe koje imamo. Masirajući i stimulišući određene tačke na stopalima, možemo pospešiti rad nekih organa, relaksirati ih i učiniti zdravijim.

Po ovoj tradicionalnoj medicini, noga je minijaturna prezentacilja ljudskog tela na kome određena zona odgovara određenom organu, žlezdi ili delu tela. Ova praksa spada u preventivne, neinvazivne i prirodne lekove.

Jedna od glavnih prednosti refleksologije je smanjenje stresa koji je uzrok mnogih tegoba, kako fizičkih, tako i psihičkih. Masaža dovodi do opuštanja uma i tela, a masaža određenih tački po ovoj tradicionalnoj metodi omogućava dodatno stimulisanje organa, krvi i limfne cirkulacije, pomaže da se izgace toksini i utiče na rad nervnog sistema.

Refleksologija utiče na harmoniju duha i tela i može da spreči, ublaži ili otkloni veliki broj poremećaja.

Kao i noge, i ruke su ogledalo našeg tela, refleksogene zone se nalaze i na oba dlana i vrhovima prstiju, ali ruke su manje osetljivije od nogu i veći efekat se postiže masiranjem stopala.

refleksologija 2

Naravno, postoje trenuci kada čovek nije u situaciji da uradi masažu stopala pa je masaža dlanova pravo rešenje koje može pomoći naročito kod umora – da se smiri celo telo. Ona deluje smirujuće i umirujuće, sam o petnaestak minuta masaže je dovoljno da se osećate osveženo.

S obzirom da veći deo dana provodimo na nogama koje bukvalno zlostavljamo obućom, visokim potpeticama, od čega imamo bolove u stopalima, naročito u petama ali i duž celih nogu, pred kraj dana stopala postaju centar naših fizičkih senzacija i prosto vape za masažom.

Naravno, refleskologija podrazumeva da zante koja tačka na stopalima odgovara kom organu, ali i najobičnija masaža stopala vam može pomoći da se osećate bolje, masirajući stopala osetićete kako se opušta celo telo a na kraju popušta i ona nervna napetost. Ne može vam škoditi.

Dovoljno je da sednete u udoban položaj i masirate svoja stopala. Dišite duboko, disanje će vas dodatno smirivati, počnite sa levim stopalom, a zatim pređite na desno. Masirajte kružnim pokretima, prvo nežno a zatim pojačavajući pritisak. Ne zaboravite prste i vrhove prstiju. U zonama gde vam jači pritisak ne prija, smanjite ga. Vremenom ćete upozanti svoja stopala i kako vaše telo reaguje na masažu, tako ćete naučiti da da odagnate bol u leđima, rešite se glavobolje i menstrualnih bolova, čak i da sami sebe uspavate posle napornog dana.

Fotografije: novafemina.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *