Pedeset nijansi sive – premalo seksa, kažu kritičari

Film Pedeset nijansi sive se naveliko prikazuje u bioskopima širom sveta. Dvorane su pune jer svako ko je pročitao trilogiju želi da vidi da li film sadrži one vruće scene koje se nalaze i u knjizi. Ko nije čitao, teško da može da razume zašto se diže tolika prašina zbog priče koja se dešava između neiskuse Anastasije i Kristijana, biznismena i milijardera sa “čudnim” ukusom kada je seks u pitanju.

Iako niko nije od ovog filma očekivao umetničko delo, svi svetski mediji su objavili svoju kritiku i svi se slažu u jednom, da je film idealizovao odnos glavnih junaka, da su sado-mazo scene prilično blage u odnosu na one u knjizi.

Dakota Džonson je dobila pohvale da je odlično uspela da dočara naivnost i neiskustvo glavne junakinje, dok je Džejmi Dornan iskritikovan da nije uspeo da prenese kompleksnost lika koji igra.

Trilogiju Pedeset nijansi sive su kritikovali mnogi, najglasnije su bile feministkinje koje su ovu trilogiju opisale kao ponižavajuću ze žene, pored toga što promoviše nasilje. Kako god posmatrali, ova trilogija je postala fenomen prodaje, koja je, kako kažu, oslobodila mnoge žene da pričaju o seksu, svojim fantazima i potrebama, te ne treba toliko pažnje obraćati na sado-mazo scene već na to da žene treba da istražuju svoju seksualnost i van onoga što je društveno prihvatljivo.

Pedeset nijansi sive kritičari ocenjuju kao film sa premalo seksa, previše svetla i malo golotinje.

Daily Mail je film nazvao suviše “dosadnim”, a scene između glavnih junaka ni približno eksplicitnim kao u knjizi.

USA Today upozorava sadomazohiste da će biti razočarani jer u filmu ima više priče nego erotike, ali i voajere da će takođe ostati razočarani, dok New York Daily kaže kako su scene seksa iskorišćene samo kako bi pokrenule priču, ali da one nisu sasvim potpune.

Fox News film definiše kao osrednji – “Ima golotinje, ali mnogo manje od onoga što možete svaki dan videti na TV-u.”

Sve u svemu, film koji su svi tako dugo očekivali, ocenjen je kao – gledljiv.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *