One Billion Rising – Pokidaj lance – Break The Chain

One Billion Rising je globalna kampanja protiv nasilja nad ženama koja se održava već treću godinu. Kampanju je pokrenla Iv Ensler, amerčka spisateljica, autorka „Vagininih monologa“, akrtivistkinja i feministkinja, kada je pozvala da ljudi plesom demonstriraju protiv nasilja koje trpe žene širom sveta. I ove godine, u 207 zemalja širom sveta, plesaće se kako bi se upozorilo na strašne oblike nasilja koje trpe žene sa zahtevima da se preduzimu efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.  Više informacija o globalnoj kampanji možete pogledati za zvaničnom sajtu – One Billion Rising. 

Po procenama Ujedinjenih nacija, jedna od tri žene na planeti svakoga dana trpi fizičko nasilje, bude silovana ili trpi neki drugi oblik nasilja što ukupno čini milijardu žena.

letak2

Nakon „One billion Rising 2013. godine i „One billion Rising for Justice, 2014. godine, i ove godine na Dan zaljubljenih , muškarci i žene širom sveta plesaće protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama se može manifestovati na razne načine, zavisno od kulture do kulture, od genitalnog sakaćenja, grupnog silovanja, polivanja kiselinom, porodičnog nasilja, maltretiranja na Internetu.

One Billion Rising je globalni poziv ženama koje su preživele nasilje, ali i onima koje nisu, kao i svim ljudima kojima je nasilje nad ženama neprihvatljivo, koliko god da je ukorenjeno u nekoj kulturi, da se okupe i treže pravdu kako bi se žene širom sveta, na bilo kom mestu, osećale bezbedno. Ovo je istovremeno poziv svim ženama koje su pretrpele ili trpe nasilje da prekinu tišinu koja u mnogim zajednicama vlada kada je ovaj problem u pitanju, progovore i pomognu drugim ženama da shvate da ne moraju biti žrtve nasilja.

1milijarda_ustaje_infografika

I ove godine u ovoj globalnoj kampanji iučestvuje i naša zemlja, na Trgu Republike u subotu, 14. februar u 12 sati, borci protiv nasilja nad ženama tražiće punu primenu Istanbulske konvencije Saveta Evrope čiji cilj je sprečavanje  i borba protiv nasilja nad ženama  i nasilja u porodici. Ovde možete pročitati tekst KonvencijeSrbija je 8. potpisnica, ali nažalost ova konvencija se ne primenjuje.

Ove godine, kampanjai zahteva REVOLUCIJA. Slogan je Milijarda ustaje za revoluciju, podvlačeći da su nam potrebne radikalne promene u pristupu problemu, promene u svesti, hrabrije, odlučnije i kreativnije akcije koje mogu obezbediti smanjenje odnosno prestanak nasilja nad ženama.

Zaštitni znak kampanje je dinamična koreografija svih učesnika i učesnica protesta uz pesmu “Pokidaj lance – Break  TheChain.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *