Home / Kafa sa tetkom / ISIS – Idealna islamska žena – legitimno je da se devojčice udaju sa devet godina
ISIS – Idealna islamska žena – legitimno je da se devojčice udaju sa devet godina

ISIS – Idealna islamska žena – legitimno je da se devojčice udaju sa devet godina

Skromna, pokrivena, odana i pokorna muškarcu, to je u suštini idealna žena koja ne treba da teži ravnopravnosti polova, njena jedina uloga je da se posveti muškarcu i ništa drugo.

Ova izgleda profil idealne žene prema ISIS-u.

Tekst na arapskom, “Žene u Islamskoj državi: manifest i studija slučaja” koji sadrži deset hiljada reči o tome kako treba da izgleda idealna islamska žena, objavila je Al-Khanssa brigade, milicija za žene, na jednom džihadskom forumu. Čarli Vinter, stručnjak za džihadizam u Siriji i Iraku, pronašao je ovaj tekst i preveo ga.

Ovaj tekst daje tačan profil kako žena treba da izgleda. Ona mora biti pokrivena, uvek, kako u kući tako i van nje, i kada je sama i u drušvu, da bude odana, u brak može stupiti sa devet godina, najviše sedamnaest ili osamnaest, kada je još uvek “mlada i aktivna”. Kategorično treba da odbacuje napredak i zapadnjačku estetsku modu, kao i rodnu ravnopravnost, ne treba da bude previše aktivna jer se žene razlikuju od muškaraca, “dinamičnih i pokretnih”.

Ženi je dozvoljeno da istupi iz svog neaktivnog načina života za džihad, da bi služila zemlji u slučaju napada, da bi studirala religiju sa predanošću i pažnjom, da pruža usluge narodu, kao lekar ili nastavnik, ali uvek po pravilima koje diktira Šerijat i ako se od nje to zahteva.

Idealna islamska žena treba da bude obrazovana, ali ne previše. Ona treba da počne da uči oko sedme godina, ali najkasnije do petneaeste treba da prestane da uči. Od sedme do dvanaeste godine treba da zna osnovna pravila aritmetike, ali i religije, Kurana, prirodnih nauka i borbe.

Između četrdesete i pedesete godine, savršena žena treba da se usresredi na šerijat, ručne radove, istoriju islama, Proroka i njegovih sledbenika.

Pretpostavka je da je ovaj Manifest objavljen sa ciljem da se regrutuju žene koje žive u Zalivu jer insistira da su žene u Saudijskoj Arabiji “pretrpele varvarstvo i divljaštvo i da treba da migriraju u ISIS uporišta.

Manifest dalje tvrdi da zapadni model emancipacije žena nije uspeo i da je zapadna koncepcija žene primorala žene da odu daleko od svoje prave uloge.“

Izvor: pourfemme.it

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*