Deset stvari koje ne znate o smehu

Smeh je lek, kada se smejemo jer se desilo nešto smešno, kada čujemo vic, u kući, kancelariji, dok gledamo neki smešan video ili komediiju, smeh brzo i bezbolno skrene naše misli sa problema. Ako ste sigurni da znate sve o smehu, ne čitajte ovaj tekst, ali ako niste, evo deset stvari koje možda niste znali.

  1. Kad neko ispriča vic a mi se grohotom nasmejemo, obično mislimo da je vic izmišljen da bismo se nasmejali, ali ovo nije tačno, vicevi služe da bismo imali interakciju sa drugim ljudima.
  2. Profesor psihologije na Univerzitetu u Merilendu, uspeo je kroz eksperiment da dokaže da je sposobnost da nas neko nasmeje mnogo veća u društvu nego kad smo sami. Ovo objašnjava značaj interakcije.
  3. Broj reči koje su potrebne da bi se napravila šala i neko se nasmejao iznosi – 103.
  4. Smeh sagorava kalorije, ovo ste sigurno znali, ali da li ste znali da 10 do 15 minuta smeha sagoreva do 40 kalorija. Ne držite dijetu, počnite da trenirate smeh!
  5. U svetu postoji mnogo vrsta smeha. Prema studiji britanskog psihologa Ričarda Bajsana, u zavisnosti od zemlje i porekla ljudi, smeh može imati različite razloe. Amerikanci se najviše smeju vicevima koji se odnose na njihovu superiornost u odnosu na Evropljane, dok se Evropljani najviše smeju vicevima koji se odnose na bolest ili brak.
  6. Da li znate koliko puta dnevno se nasmejete? Siburno niste brojali, čovek se nasmeje 10 do 20 puta dnevno.
  7. Smeh se ne uči, on je urođen, počinje još u najranijem detinjstvu, recimo, deca počnu da se smeju smešnim grimasama svojih roditelja.
  8. Smeh je dobar za zdravlje. Istraživanja su pokazala da smeh povećava imunološku funkciju našeg tela. Smeh takođe povećava toleranciju bola, poboljšava zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema a može imati i pozivitav uticaj na osećaj sreće.
  9. Čak i kada vam nešto nije smešno, dobro je pretvarati se da jeste. Jedna studija je pokazala da čak i pretvaranje da nam je nešto smešni ima pozitivne efekte na naše rasloloženje.
  10. Oni koji istražuju smeh utvrdili su da se tokom jednog opuštenog razgovora koji traje deset minuta, čovek u proseku nasmeje 5,8 puta.

Izvor: bonsai.tv

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *