Danas je Međunarodni dan dece obolele od raka

Danas se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka. Ovaj dan ima za cilj da uputi poruku da je malim pacijentima obolelim od najtežih vrsta kancera i njihovim roditeljima neophodna pomoć društva kako bi se izborili sa bolešću, kao i da upozori da se većina kancera može izlečiti ako se otkriju na vreme.

Kao i kod odraslih, i kod dece je važna prevencija koja se odnosi i na rano otkrivanje raka. Širom sveta, svake godine se dijagnostifikuje između 175 i 250 hiljada novih slučajeva raka kod dece. Više od 70 odsto kancera u detinjstvu je izlečivo, ali to varira od zemlje do zemlje, u najsiromašnijim zemljama ova statistika varira od 10 do 40 odsto, dok je u bogatijim zemljama procenat izlečenja do 85 odsto.

Od ukupno obolele dece na svetskom nivou, oko 70 odsto njih preživi, ali se procenjuje da samo 20 odsto dece obolele u zemljama u razvoju ima mogućnost da dobije odgovarajuću terapiju. Ovako nizak procenat mogućnosti lečenja smanjuje mogućnost izlečenja.

Kada su kancerogene bolesti kod dece u pitanju, za njih ne postoje bolnički protokoli kao kod odraslih, zato međunarodne institucije traže da se deci i njihovim roditeljima koji su se suočili sa nekom od ovih bolesti pruži svaka vrsta pomoći, pored medicinske i psihološka, socijalna i finansijska pomoć.

ICCD-2

Prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije, 80 odsto dece obolele od raka žive u zemljama u razvoju. Najčešćim karcinomima kod dece smatraju se leukemija i tumori centralnog nervnog sistema.

Poslednjih godina, velika pažnja se posvećuje psihičkom stanju kod dece obolele od raka jer većina njih pati od depresije i anksioznosti, statistike su pokazale da 70% dece obolele od raka pati i od depresije što je duplo više nego kod odraslih zbog čega je neophodno da deca u sklopu lečenja imaju i psihološku pomoć.

Depresija kod dece obolele od raka preti da ugrozi lečenje jer slabi imuni sistem i podriva mentalno zdravlje što će se odraziti na čitav njihov budući život.

Što se naše zemlje tiče, statistike pokazuju da svakoga dana od neke vrste kancera oboli jedno dete, dok svake nedelje jedno izgubi bitku sa bolešću.

U Srbiji se od raka godišnje leči oko 500 dece, a u proseku kod svakog devetog je ishod lečenja nepovolјan. Petogodišnje preživlјavanje u uzrastu do 14 godina je pobolјšano sa nekadašnjih 54% na 80%. (Izvor zdravlje.org.rs)

Foto u zaglavlju: medicinalive.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *