Uspeću, pa makar me to ubilo!

Živimo ovaj život kao pobednice, gubitnice ili učesnice, realizujući svoj skript. Statistički posmatrano, najveći procenat je učesnica, onih koje ne bi ni da gube, ali ni da pobeđuju. „Važno je učestvovati“, njihov je životni moto. Da li je to u redu? A kako se Vi osećate u svojoj koži? Kakav ste životni stil ostvarili u dosadašnjem životu? Kako Vam se čini Vaša budućnost? Da li ste zadovoljne mestom na koje ste sebe stavile na kontinuumu životna pobednica-gubitnica? Ako niste, šta biste želele da promenite?

Skript i autonomija

Genetiku i spoljne okolnosti teško da možemo da kontrolišemo, koliko god da smo se trudili kroz istoriju civilizacije. Ali, skript je naša odluka, to možemo da menjamo. Autonomne ličnosti (životne pobednice) ne robuju iracionalnoj logici koju mnogi zovu sudbina. One koriguju nesvesni (ili podsvesni) životni plan koji je rezultat detetovih zabluda o važnim životnim pitanjima utisnut u mapu stvarnosti. Svako dete je odluke donelo kao saznajno nezrelo, sklono preterivanju u uprošćavanju (crno-belo) i uopštavanju, magijski povezano sa ljudima i prirodom, nespecifikovanog emocionalnog života, nedovoljno informisano šta je čovečanstvo o tome mislilo, te ne čudi da su rane odluke često samo pogrešna uverenja o „terenu“/stvarnosti. Rezultat je da naše „pilotiranje“ je često krahirajuće, gubitničko, jer nam je mapa loša.

Autonomne ličnosti ne prihvataju nekritički ni zabrane koje su autoriteti (roditelji, šira rodbina, vaspitači, vršnjaci, javnost…) joj upućivali tokom odrastanja, a koje su samo osnaživale pogrešnu pilotsku mapu. „Dok si pod mojim krovom, ne zamaraj time svoju lepu glavicu…“, nije sugestija koja upravlja životom pobednice. Mada ni buntovništvo nije slobodan izbor, nego prisila suprotstavljanja. Pobednica prosto ima svoj krov, svoje mesto pod suncem i svoje mape koje stalno rediguje, racionalno i emocionalno pismeno ih razmatrajući i primenjujući.

Ljiljana Jerinić
Ljiljana Jerinić

Skriptno uslovljavanje

Svi kreću sa istog starta, kao bespomoćna bića koja ne bi opstala bez roditeljske nege.Razlike nastaju u hodu. Pobednica od bespomoćnosti, zavisnosti od roditelja i okoline, genetskih ograničenja i loših događaja i iskustava se kreće stalno ka svesnosti, sposobnosti za bliskost i spontanost, ka autonomiji. Učesnice, a posebno gubitnice se zagube na tom putu odrastanja i ne preuzimaju odgovornost za svoj život.

Gubitnice žive u prošlosti: „Samo da sam imala bogatije roditelje….“; „Samo da sam mogla da upišem ono što sam želela da studiram…“; „Samo da sam se bolje udala….“

Žive u sanjarenju: „Kada mi nađu onaj pravi posao….“; „Kada proputujem svet…“; „Kada operišem nos…“

Žive u strahu: „Šta ako raskinem sa….“; „Šta ako dobijem otkaz….“; „Šta ako se razbolim…“

Gubitnice troše svu životnu energiju na održavanje pogrešnih uverenja i mehanizama odbrane, na usavršavanje maski i lažnog predstavljanja, na bežanje od autentičnih emocija i od autentične bliskosti sa stvarnim ljudima. Čak i kada sebe opisuju kao uspešne, gubitnice kažu: „uspešna sam, ali i zarobljena, stalno napeta nesrećna… jer život nema smisla, ili je smrtno dosadan, taj uspeh će me prosto ubiti“.

Ko je životna pobednica?

Ma kakvi da su potencijali, da je nasledila i da joj je okolnostima dato, životna pobednica ne igra ulogu bespomoćne, radi stvari u pravo vreme i na pravom mestu, sa autentičnim ljudima živi bliskost, spontana je, dobro joj je u svom telu i pod svojim nebom, čak i kad se povremeno oklizne, ne pravi od toga katastrofu.

Pobednica zna da postoje situacije kada treba da bude jaka i kada treba da bude slaba. Neke stvari prosto neće (ne da ne može) da uradi, jer je procenila da postoji značajan rizik da bude štete za nju ili okolinu. U stanju je da funkcionalno misli, ali i pismeno oseća, birajući kako će se ponašati. Zna da je OK da bude povremeno i detinjasta, neozbiljna, ali joj je zabavno da bude odrasla.

Zna svoju meru stvari. Radi ne da bi dostigla savršeno, nego dovoljno dobro, nekad je to čak na minimumu, jer ume to da dozira. Zna kada treba da bude brza, a kada spora.

Sebi je lepa. Voli što je baš tog pola kog se rodila. OK je kada je bolesna, ima na to pravo, ali više voli da je zdrava. Neguje svoje telo da joj bude funkcionalno. Neguje svoj intelekt, da joj bude dobar alat. Neguje svoju emocionalnost da bude adekvatan odgovor na okolnosti. Sa dobrodošlicom dočekuje svaku emociju i pozitivnu i negativnu, promišlja i preduzima šta može. Ono što ne može da promeni, toleriše.

Pobednica voli sebe i poštuje, jer zna da tek ako voli sebe, tek tada će moći da voli druge i da ljubav nije potrošna i u spojenim sudovima. Zna razliku između pomaganja i patološkog altruizma. Zna da neguje, ali i da bude čvrsta i dosledna kada treba, da postavlja granice i sebi i drugima.

Otvorena je za kontakte sa ljudima, pušta ih da joj priđu, iako su je neki povredili. Zna da je bolje da otpiše te pojedince koji je iznevere, nego celo čovečanstvo, jer će onda zatvoriti put i onim „pravim“ ljudima. Pobednici je inače dobro i kad je sama i kad je sa ljudima.

Svoju energiju i vreme pobednica investira u nekoliko područja, a ne samo na jedno : partnerstvo, roditeljstvo, prijateljstvo, karijera, finansije, obrazovanje, kulturni život…. I zna da je smisao života sam život.

Ljiljana Jerinić, psiholog i TA savetnik

Foto: girltalkhq.com

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *