Šta valja raditi na Božić – narodna verovanja

Kada domaćice ujutru porane da zamese česnicu, vodom kojiom je opran sud u kome se mesila treba zaliti voćke da bi rodile naredne godine, ili ukoliko živite u stanu, sipajte je u saksije sa cvećem da bi ono lepše cvetalo.

Testo koje ostane na rukama domaćice posle mešanja česnice, skinuti i stavljati na voćke koje slabo rađaju da bi naredne godine dale više ploda, to isto važi i za saksijsko cveće, naročito ono koje dugo ne cveta.

Božićna sveća – neke porodice je pale već na Badnje veče a obavezno se pali uoči početka Božićnog ručka. Sveću pali domaćin, obično slamom koji izvlači iz badnjaka. Ova sveća se ne gasi duvanjem već vinom iz pune flaše.

Valja vratiti sve pozajmljene stvari ili dugove na Badnji dan jer u protivnom neće biti vraćeni cele godine.

Sve što vas muči preko cele godine, treba ujutru na Božič uraditi i to vam više neće biti problem. Ako decu i omladinu muči neki predmet u školi, neka urade neki zadatak ili neka neki red nauče, ako vas čeka bilo kakav posao, započnite ga makar malo.

Valja na Božić posaditi i neku biljku jer će se sigurno primiti. Neudati momci i devojke treba tu noć da prespavaju na slami jer će sigurnu usnuti svoju buduću ljubav. U gradskim uslovima, stavite malo slame izvučene iz badnjaka ispod dušeka.

Mir Božji – Hristos se rodi!

Gordana Radojković

One comment

  1. Da se kupi badnjak na Kalenicu za 5000 dindzi … to je tako hriscanski … Da se pobijes u redu za ribu i suve sljive, takodje hriscanski… Da odes u crkvu kod popa koji brise bradu od bureka, takodje hriscanski … Da se pobijes na trgu oko cesnice sa penzionerima, takodje hriscanski …
    Da se foliras da slusas Marcela i da pises „ne znam“ spojeno…
    Sve je to tako nadasve srBski … a i valja se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *