Kokosova voda – voda zdravlja

Kokosova voda je potpuno prirodno piće napravljeno ekstrahovanjem tečnosti iz mladih, još zelenih kokosa koju ne treba mešati sa tečnošću iz braon, zrelih kokosa koja je već svima nama poznato kokosovo mleko. Ova voda je organska, ne sadrži nikakve boje ili konzervanse, ima veoma nizak nivo šećera, masti i kalorija. Bogata vitaminima i mineralima, sadži vitamine C i B, kao i kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, što čini da ima brojne zdravstvene prednosti.

O kokosovoj vodi se još uvek kod nas ne zna mnogo, niti se može svuda kupiti, cene variraju, ali ukoliko naletite na ovu vodu, ili pre nego što odete namenski da je tražite i kupite, dobro je da znate koja su njena korisna svojstva jer tu informaciju u marketima ne možete dobiti.

Stručnjaci preporučuju da se ova voda konzumira svaki dan, naročito ako vodite aktivan život, bavite se nekim sportom ili ste rekreativac, i to posle fizičkih aktivnosti, jer sadrži bitne elektrolite – kalijum, magnezijum, kalciju, fosfor i natrijum, a svi znamo koliko su oni važni za hidrataciju. Kokosova voda sadrži dva puta više kalijuma nego banana.

Prednosti kokosove vode su:

Kokosova voda pomaže onima koji pate od hroničnog umora. Preporučuje se 40 do 50 ml dnevo. Generalno, pomaže da se podigne energetski nivo, stimuliše proizvodnju hormona štitne žlezde.

Pomaže onima koji pate od problema sa bubrezima jer je prirodan diuretik, korisna je za urinarni trakt, čisti bešiku i urinarne kanale, eliminiše toksine, sprečava infekcije i ublažava probleme koje izaziva kamen u bubregu.

Poboljšava probavu jer sadrži visok nivo vlakana, ukoliko je redovno pijete, ublažava probleme koje izaziva želudačna kiselina. Kako sadrži mnogo biološki aktivnih enzima koje telo koristi za varenje hrane, koristan je priordni lek za sve one koji pate od probavni problema.

Kako kokosova voda sadrži veoma malo masti, može se konzumirati u velikim količinama, daje osećaj sitosti i smanjuje apetit, dakle pomaže da održite dobru liniju.ID-100226380

Ako patite od akni ili imate kombinovanu suvo-masnu kožu, možete natopiti vatu kokosovom vodom i naneti je na kožu, ona čisti i okrepljuje kožu, a da kao ostala sredstva, recimo kreme protiv akni, ne zatvara pore.

Kokosova voda hidrira mnogo bolje od klasičnih energetskih piča koja ljudi često koriste kada se bave sportom.

Radovna konzumacija kokosove vode pomaže da ojačate svoj imuni sistem, štiti od bakterija i bacila jer sadrži laurinsku kiselinu, supstancu koja ima antibakterijska svojstva.

Jedna čaša kokosove vode ujutru može pomoći da se smanji krvni pritisak jer balansira elektrolite koji ponekad mogu biti uzrok povećanja pritiska. Pored toga, kokosova voda poboljšava cirkulaciju i reguliše otkucaje srca zbog vlakana koje sadrži, prteina i vitamina C.

Kokosova voda se po svojim karakteristikama smatra odličnom zamenom za krvnu plazmu. Za vreme Drugog svetskog rata, a i kasnožije, tokom rata u Vijetnamu, kokosova voda je direktno ubrizgavana povređenima kada nije bilo na raspolaganju ovog krvnog seruma.

Svima se povremeno dogodi da popiju malo više i da se narednog jutra ne osećaju dobro, da pate od mamurluka. Kokosova voda pomaže da brže prođe mamurluk, da se nadoknadi tečnost i prođe osećaj mučnine koji čest pratilac mamurluka.

Stručnjaci kažu da kokosova voda može biti dragocena pomoć za prirodno rešavanje nekih zdravstenih problema tokom trudnoće. Žene u trudnoći obično pate od gorušice i zatvora a ovi problemi se mogu ublažiti kokosovom vodom. Takođe, ona poboljšava nivo plodove vode pa je preporučuju tokom trudnoće, naročito jer nema neželjene efekte.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *