Kako se menjao ideal o ženskom telu u poslednjih sto godina

Dok su naše bake mislile da idealno žensko telo treba da ima istaknute obline, kukove i grudi, ali bez preterivana, naše vreme je nametnulo da je žensko telo idealno ako su grudi predimenzionirane, to jest da idealno žensko telo ne postoji i da ga približno takvim može učiniti samo plastična hirurgija. Za sto godina, stereotipi o ženskom telu će biti sasvim drugačiji.

Kroz seriju infografika, Greatist pokazuje koji su stereotipi vladali u poslednjih sto godina. Silueta idealne žene je uvek zavisila od trendova, filmova, muzike i tako je uticala na fizičke kvalitete koje bi žene volele da imaju.

1910 – Gibson devojka

BodyImage_1910

Ilustrator Čarls Gibson je ranih 1900. godina bio modni fotograf a svoj san kako treba da izgleda idealna devojka objavljivao je u tada najjpoznatijim časopisima kao što su Life magazin i Harper’s. Žene su veoma brzo počele da kopiraju ovaj izgled – veoma uzan korset činio je njihove grudi većim, kukove širim a struk uzanim. Uz sve to išla je i frizura kakvu danas teško da bi ponela neka žena.

1920 – Izgled šiparice

BodyImage_1920_v2

Za razliku od prethodne decenije kojom su vladali poprsje i kukovi, sada je u modi mnogo tanji ideal, male grudi i uski kukovi, fokus je pomeren ka nogama. Pored toga, savršena frizura je bila kratka.

1930 – Izgledn sirene

BodyImage_1930_v2

I dalje je u modi mala bista, obline su minimalno naglašene, struk se vraća ali se insistira na prirodnom, ramena su malo šira. Za idealno žensko telo dih godina proglašeno je telo glumice Dolores del Rio.

1940 – „Ugaona“ devojka

BodyImage_1940_1

Izgled prethodne decenije više nije u modi, “zahvaljujući” Drugom svetskom ratu, ideal ženskog tela je malo agresivniji – telo je široko, kockasto. Bista ima oblik metka ili torpeda, savršeno telo je široko a noge duge.

1950 – Era peščanog sata

BodyImage_1950

Tokom pedesetih godina prošlog veka, u modi su bile žene čije je telo izgledalo kao telo Džesike Rabit. Opet su na ceni obline, mršavim ženama je savetovano da se ugoje, idealne grudi su velike.

1960 – Povratak vitkosti

BodyImage_1960_v2

Idealan model šezdesetih godina izgledao je kao Tvigi. Bista je više androgina nego što naglašava ženske atribute. U modi je super vitko telo i kompletna industrija mode je prilagođena tome. Mnoge žene su nosile korsete kako bi izgledale vitkije. Nema naglašenih oblina.

1970 – Disko diva

BodyImage_1970

U ovoj deceniji devojke su i dalje pod pritiskom da moraju imati vitko telo i ravan stomak, ali poželjno je bilo imati i obline, zračiti seksepilom. Moda je pratila eru diskoteka, nosili su se sintetički materijali, garderoa ponovo više otkriva nego što pokriva, obline se polako vraćaju u modu.

1980 – Supermodel

BodyImage_1980_V3

Visoke i lepe žene predstavljaju nov ženski ideal. Žene su se ugledale na Eli Makferson. Lindu Ebanđelistu i Naomi Kembel. Ovo je era fitnesa, Džejn Fonda je u život žena uvela aerobik, preporučuje se trčanje, po prvi put u istoriji, poželjno je da žena ima mišiće.

1990 – Neuredna žena

BodyImage_1990_v2

Ideal se menja, u modi je telo i izgled Kejt Mos. Preferira se šik. Iako je telo Kejt Mos bilo malo čak i za industriju mode, ona uvodi nove standarde. U modi je androgeni waif izgled – farmerice, preveliki džemperi na mršavoj devojci koja izgleda bolesno i umorno, atletski izgled više nije u modi.

2000 – Ispolirana žena

BodyImage_2000

Supermodel Žizel Bundšen postaje ideal. Završila se era šika, ulazi se u eru vidljivog stomaka. Bundšen je proglašena najlepšom devojkom na svetu. U modu ulazi savršen ten, slojevi i slojevi pudera dok ne postane staklast.

2010 – Kult zadnjice

BodyImage_2010_v2

Kao što znate, nalazimo se u eri koja gaji kult zadnjice. Fokus se sa lica prebacio na zadnji deo tela. Možete vežbati, mršaviti, samo čuvajte zadnjicu.

Izvor: Greatist.com

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *