Kako da očistite mašinu za pranje veša

Ako zavirite u bubanj veš mašine, videćete kako blista pa ćete steći utisak da je cela mašina tako čista, kako i ne bi kad uz veš pere i samu sebe. Međutim, mašina za veš se prlja kao i svaki drugi aparat i potrebno joj je povremeno čišćenje i od prljavštine i od naslaga krečnjaka.

Da biste dobro očistili veš mašinu i produžili joj vek trajanja, nisu vam potrebna skupa hemijska sredstva i specjalna sredstva za čišćenje, dovoljni su soda bikarbona i sirće, oni su prosto idealni za eliminisanje krečnjaka.

Da biste sprečili da se u mašini natalože veliki slojevi krečnjaka, najbolje je da pri svakom pranju u prašak dodate sodu bikarbonu, jednu supenu kašiku. Ona će sprečiti stvaranje krečnjaka na zidovima bubnja ali i dodatno dezinfikovati veš. Vodite samo računa da je ne dodajete kada perete stvari od vune i svile pošto ovi materijali ne vole preterano sodu bikarbonu.

Naslage krečnjaka ali i ostaci tkanina i prljavština mogu se nahvatati i na pregibima gume koja okružuje bubanj, da biste je očistili najbolje je da upotrebite alkoholno sirće, ono će očistiti gumu ali i eliminisati nepriajtan miris.

Da biste eliminisali neprijatan miris koji može da se oseti u mašini, najbolje je da u pregradu za prašak sipate 2 dcl alkoholnog sirćeta i uključite mašinu samo da počne pranje a zatim prebacite na pražnjenje.

Svaki put kad mašina završi pranje pokupite vodu koja ostane u pregibima gume, tako će duže trajati i uvek ostavite vrata odškrinuta kako bi vazduh cirkulisao.

Povremeno, bar jednom u par meseci, dobro bi bilo dezinfikovati mašinu za praje veša a za ovo vam ne treba ništa drugo nego izbeljivač za veš.

Postupak je sledeći:

uključite praznu mašinu da počne pranje na najvišoj temperaturi. Kada se bubanj počne da se vodom, zaustavite je, sipajte litar izbeljivača i ponovo je pokrenite kako bi se izmešao sa vodom. Ponovo isključite mašinu i ostavite da stoji jedan sat, izbeljivač će potpuno dezinfikovati unutrašnjost. Posle sat vremena ponovo uključite mašinu i ostavite je da završi program. Kada budete otvorili mašinu, jako će mirisati na izbeljivač, ovaj problem rešite tako što ćete unutrašnjost očistiti sirćetom, ili ponoviti postupak sa sirćetom, ali na nižoj temepraturi.

Ne zaboravite da je potrebno bar jednom godišnej očistiti filtere, kao i komoru za prašak.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *